Илкай Гюндоган вече е на път за Барселона, след като напусна Ман Сити и се утвърди като клубна легенда в края на 7-годишния си престой на „Етихад“. Дали не е време да започнем работа по построяването на още един паметник пред стадиона? Несъмнено немският национал ще бъде запомнен със същото ниво на обич сред привържениците като Венсан Компани, Давид Силва и Серхио Агуеро.

Гюндоган спечели 12 големи трофея и бе неразделна част от толкова много от тези триумфи. Толкова често доказваше, че е човекът за големите събития, че по думите на Кайл Уокър сякаш се трансформираше в „превъзходния Зинедин Зидан за последните месеци“ на почти всяка кампания. И така, докато 32-годишният футболист се насочва към Барса, Gоаl.com се обръща назад към най-емблематичните моменти по време на неговия славен период в Манчестър.

  • Гол още в дебюта във ВЛ

Гюндоган бе първото попълнение в мандата на Пеп, но той пропусна началото на 2016/17 поради контузия. Когато най-накрая се завърна, той веднага показа какво може. Спечели дузпа в дебюта си срещу Гладбах в ШЛ (4:0), а след това се разписа още в първия си мач във Висшата лига три дни по-късно – срещу Борнемут. Избра точния момент да се включи в наказателното поле и хладнокръвно прати топката в мрежата – гледка, която ще се превърне в традиция.

  • Дубъл срещу Барса

Сити бе разгромен от Барса през октомври 2016 г. с 0:4 на „Камп Ноу“, но Гюндоган се погрижи англичаните да не загубят отново на „Етихад“. След като Меси откри, Илкай изравни след центриране на Стърлинг. След това намери топката, за да оформи крайния резултат при зашеметяващото 3:1 за Сити.

  • Дългото възстановяване

Декември 2016 – Гюндоган напуска терена в сълзи при 2:0 над Уотфорд. Гуардиола се страхуваше, че един от ключовите му хора ще бъде извън игра за „няколко месеца “, и така се оказа. Гюндоган се завърна едва през септември следващата година, но когато го направи като резерва при 6:0 над същия съперник, той бе посрещнат възторжено от гостуващите привърженици на „Викаридж роуд”.

„Беше много добре, защото чакането бе дълго, вече девет месеца. Горд съм от себе си, това не бе първата ми дълготрайна контузия, така че изминах дълъг път и трябваше да отвърна на удара”, коментира Гюндоган.

  • Майстор на пасовете

Бързо стана ясно, че Гюндоган е неразделна част от стила на Сити, свързан с безкрайно контролиране на топката. При исторически доминиращата победа с 1:0 над Челси (март 2018) той счупи индивидуалните рекорди за най-много опити за пасове (174) и най-много успешни пасове в един мач (167). Предишният рекордьор? Естествено друга легенда на Сити – Яя Туре.

  • Исторически ден на „Анфилд“

Гюндоган показа и психическата си сила, след като се възстанови от жесток пропуск от дузпа през първото полувреме срещу Ливърпул (февруари 2021 г.). След това излезе от задънената улица и откри резултата, след като Алисон не успя да улови удар на Фодън. Накрая отново Гюндоган възстанови преднината на Сити, за да осигури първата победа на клуба на „Анфилд“ от 2003 г. насам.

  • №1 в два поредни месеца

Попаденията на „Анфилд“ бяха част от забележителна серия, помогнала на Сити да спечели титлата през 2021 г. Гюндоган беше използван в по-предна роля и се разписа 10 пъти в 12 мача след Нова година – по този начин стана първият футболист на Сити, който печели два пъти поред наградата за Играч на месеца във ВЛ.

  • Умението да променя играта

Ман Сити почти бе загубил титлата през 2022 г., когато Гюндоган се появи като резерва 22 минути преди края. Хората на Гуардиола губеха с 0:2 от Астън Вила, но появата на немеца промени всичко – първо асистира на Де Бройне, след това Родри изравни, а накрая самият Илкай отбеляза победното попадение, с което донесе титлата на гражданите в последния кръг. Сити е шампион само с точка пред Ливърпул!

  • Решителни голове – отново и отново

Гюндоган вкарваше един след друг важни голове, докато Сити удържаше смелата кандидатура на Арсенал за титлата. В крайна сметка гражданите се пребориха с топчиите и станаха шампиони за трети път поред. Приносът на Илкай е ключов – два гола за 2:1 над Лийдс и решаващ принос срещу Евертън в деня, който на практика сложи край на надеждите на артилеристите.

Беше и фантастична импровизация, след като Гюндоган овладя неудобно центриране на Рияд Марез на коляното си, преди гениално да чукне топката в мрежата с гръб към вратата.

След това Гюндоган центрира на Холанд за втория гол на Сити, преди да осигури победата със страхотен пряк свободен удар, който накара Гуардиола да измърка: „Той показва отново и отново своето качество и важност. Може да направи всичко“.

  • Господар на дербито

Ако има атакуващ халф, който да не изпускаш от поглед, това е Гюндоган, но Манчестър Ю направи грешката да го остави сам във финала за ФА Къп. Тогава той откри резултата след само 13 секунди игра.

„Сезонът му е изключителен“, възкликна Пеп, след като именно Илкай спечели финала за Сити с още един гол извън пеналта рано във втората част.

  • Капитан „Фантастик“

Когато Фернандиньо напусна Сити през лятото на 2022 г., Гюндоган бе избран за нов капитан на клуба от своите колеги, което ни каза всичко, което трябваше да знаем за това колко високо е уважаван не само от треньора си, но и от колегите. Гюндоган отговори подобаващо, като изведе отбора до исторически требъл, който завърши с това, че той стана първият играч на Сити, вдигнал трофея от Шампионската лига. Най-подходящият завършек на едно наистина забележително приключение в Манчестър!

Goal.com, превод на в-к Тема спорт