Президентът на Ман Сити Халдун ал Мубарак застана пред камерите на клубната телевизия. Той коментира изминалия исторически сезон, но също така очерта целите на гражданите в бъдеще. 48-годишният шеф говори още за Пеп Гуардиола, Ерлинг Халанд и Илкай Гюндоган, който отиде в Барселона.

 
За спечеления требъл

С Пеп сме на едно мнение – има облекчение след спечеления требъл. Усещането е като през сезон 2011/12 и онзи мач с КПР, след който триумфирахме във Висшата лига за първи път. И тогава имаше облекчение, а след това щастие. Толкова много години се стараехме в Шампионска лига. А сега вече е реалност, най-накрая имаме този трофей. Беше невероятно, че Шейх Мансур бе на финала срещу Интер (1:0). Особено като се има предвид цялата отдаденост, любов и страст, които даде на клуба.

За Шампионска лига

Смятам, че сме един от най-постоянните отбори в турнира през последните десет години. В предишните пет сезона стигнахме поне до четвъртфиналите, което показва зрялост в работата ни. Феновете ни помогнаха много през тази кампания, те превърнаха „Етихад“ в крепост. Само си спомнете – 7:0 срещу Лайпциг на осминафиналите, след това 3:0 с Байерн и 4:0 с Реал. Не е като да имахме лесен път до финала, където пък срещнахме страхотния Интер. Направихме го по трудния начин и с възможно най-красивия футбол.

За Висшата лига

Постиженията ни в първенството са нещото, с което се гордея най-много. Постоянно ме питат какво е толкова специално в Манчестър Сити и тази група? И аз винаги отговарям – манталитетът на победител. И това се вижда във Висшата лига, където спечелихме цели пет титли през последните шест години. Ние изграждаме модерно наследство за този клуб. Триумфирахме много пъти в най-трудното първенство на планетата. А требълът е просто черешката на тортата. Невероятно трудно е и именно заради това е правено само веднъж преди 24 години. На мнение съм, че успехите ни във Висшата лига са в основата на всичко друго.

За Пеп Гуардиола

Той вече седем години е при нас, което говори за специалната среда, която цари в клуба. Всеки от нас играе роля, не само мениджърският екип и футболистите. Мисля, че предоставяме на Пеп всичко, от което се нуждае. И именно това го задържа толкова дълго. Беше много важно за нас да подпише нов договор (б.р. – до лятото на 2025-а). Какво да кажа за него… Той е невероятен лидер и виждам, че Сити е в сърцето и ума му.

За Ерлинг Халанд

Страхотно попълнение, нали? Това, което ме удиви най-много в него, е увереността му. Има нещо специално. Спомням си първия ни разговор, след като подписа с нас. Той ми каза: „Господин президент, аз ще спечеля Шампионската лига за вас и Манчестър Сити“. Това е доказателство за величието му. А най-страшното е, че това е само началото. Той е роден шампион и никога не е доволен. Дори когато вкара пет гола, иска още. Това е манталитетът на победител. Онази печеливша рецепта, която те прави велик.

За Хулиан Алварес

Имахме много играчи на Мондиал 2022, което е източник на гордост. Всички, които отидоха в Катар, се представиха страхотно. Разбира се, имаме и нашия победител Алварес – още едно страхотно момче. Той постигна много в Сити. Хулиан е скромен, смирен, трудолюбив и иска постоянно да се подобрява. Това е манталитетът, който искате от един млад шампион.

За Илкай Гюндоган

Вижте, той е невероятен и ще остане в историята на Сити завинаги. Неслучайно беше наш капитан при спечеления требъл. Много хора забравят, че беше първият трансфер на Пеп Гуардиола в Сити. Уважаваме нашите играчи, както и техните решения. Ние можем само да му бъдем благодарни.

За обвиненията на Висшата лига

Не мога да говоря за тях поради правни причини. Ще го сторя, след като премине съдебният процес, тогава ще ви дам моите откровени виждания. Но тези обвинения отнеха много от страхотната работа, която вършим. Спечелихме требъл и хората трябва да се съсредоточат върху това, което се постига на терена, това е реалността. Сити е футболна марка номер едно в света, това са фактите. Клубът генерира огромни приходи, разгледайте нашите продажби. Вижте академията ни, нетните ни разходи, след което ги сравнете с нашите конкуренти. Нека хората първо прегледат фактите и след това да коментират.

За Сити Футбол Груп

Винаги сме в режим на растеж и никога не сме доволни. Сега планираме преустройство на „Етихад“, а също така ще правим стадион в Ню Йорк. Ще изграждаме академия в Жирона и Палермо, ще инвестираме в бразилски клуб, надявайки се, че той ще се бори за най-големите отличия в Южна Америка. Нашата цел е създаване и изграждане на истинска стойност на тази велика група (б.р. – състои се от 13 клуба). Ню Йорк Сити играе на бейзболен стадион, така че е критично важно клубът да има съоръжение. Предизвикателствата са много, винаги има възходи и падения. Троа например имаше разочароващ сезон във Франция и отпадна рано. Но пък имаме и много трофеи от Мумбай Сити, Йокохама Маринос и Мелбърн Сити.

За лятното турне

Отиваме в Япония и Южна Корея, което е страхотно, тъй като нашият клуб вече е глобална марка. През миналата година бяхме в САЩ и на един от нашите мачове имаше 80 хиляди души. Това просто показва къде е Манчестър Сити в света на спорта, не само на футбола. Япония и Корея са невероятни пазари, но по-важното е, че там има страхотни фенове, които обичат футбола и този клуб.

За академията

В първия ни отбор няма много момчета от академията, но през последните няколко години създадохме чудесни футболисти като Рико Люис, Коул Палмър и много други. Пеп Гуардиола дава шанс на тези млади играчи. Люис е само на 18, но сграбчи чудесно дадената му възможност. Вижте и Фил Фодън, който излезе от академията. Според мен той е най-титулуваният английски футболист на своята възраст. Бяхме много внимателни с него, сега ще направим същото с другите момчета. Ние сме първенци не само във Висшата лига, но и при дублиращите отбори, както и в лигата до 18 години. Произвеждаме най-добрия футбол в Англия и най-добрите таланти в страната.

За бъдещето

Можем да постигнем още много неща и предизвикателствата са огромни. Пътуването продължава, надяваме се на още една специална година. За първи път ще участваме на Световното клубно първенство и Суперкупата на Европа. Искаме всички възможни трофеи. Нашата цел е да поставяме рекорди и нови стандарти.