В неделя Манчестър Сити показа трите си трофея в Токио, след което победи Йокохама Маринос с 5:3 в контрола. Ерлинг Холанд се върна към головете, а героят от Истанбул Родри също се разписа. Като цяло никак не лошо представяне за 4 тренировки след спечеления требъл. Но докато небесносините се готвят за рекордна четвърта поредна титла от Висшата лига, те преминават през лято на катаклизми. Сити помаха за сбогом на Илкай Гюндоган, докато Рияд Марез отива в Саудитска Арабия. Така тимът от „Етихад“ остана без двама от най-надеждните си играчи в ерата на Пеп Гуардиола. А още два стълба на този устойчив успех като че ли ще напуснат – Кайл Уокър и Бернардо Силва.

Засега пристигна само Матео Ковачич, като клубът все още не се е разбрал с РБ Лайпциг за Йошко Гвардиол. Междувременно всички съперници на Сити се подсилват. Отборът на Пеп е доминиращата сила в английския футбол през последните 6 години, но този статус е застрашен и каталунецът е изправен пред огромна задача, за да продължи да печели.

Напускането на Гюндоган в посока Барса не беше изненада, тъй като договорът му изтичаше, а халфът никога не е криел желанието си за смяна на обстановката. Германският национал също така искаше голяма заплата, за да остане в Манчестър, което противоречи на политиката на клуба за играчи над 30 години. Той обаче оставя огромна дупка, която далеч не е лесна за запълване. Гюндоган беше в състояние да играе в цялата халфова линия. Той имаше принос както в защита, така и в атака. Както каза Уокър: „Илкай се превръща в първокласния Зинедин Зидан във важните мачове“.

Двата негови гола в последния ден на сезон 2021/22 донесоха титлата за сметка на Ливърпул. През миналата кампания пък негово попадение срещу Евертън на практика осигури короната. А срещу Ман Юнайтед на „Уембли“ отбеляза най-бързия гол в историята на финала във ФА къп. Във всеки от последните си 3 сезона Гюндоган вкара поне 10 попадения и направи поне 5 асистенции. Ковачич, който е най-вероятният му заместник, е с 6 гола за 5 сезона и 221 мача за Челси.

Напускането на Марез в посока Ал Ахли също е проблем за Ман Сити. 30 млн. паунда е солидна сума за 32-годишен играч, който обикновено не участва в най-големите мачове. Той започна само 1 от 7-те елиминационни двубоя на гражданите в Шампионска лига миналия сезон и не бе използван във финала на ФА къп. Но всеки път, когато Гуардиола го пускаше в игра, алжирецът доставяше. Във Висшата лига през миналата кампания завърши с 5 гола и 10 асистенции. Марез беше играч, на който Сити можеше да разчита срещу по-слаби опоненти, позволявайки на Пеп да ротира и да дава почивка на ключови футболисти. Алжирецът завърши на 11-о място в тима по минути във Висшата лига  – повече от Стоунс, Аке, Алварес и Фодън. Това постоянство и надеждност със сигурност ще липсват на „Етихад“.

Уокър е друг ветеран, който може да си тръгне. Той иска да отиде в Байерн и на 33 години дори е по-възрастен от изброените. Английският национал влиза в последната година от договора си със Сити, което означава, че това е последният шанс на клуба да направи пари от него. Бранителят има странна връзка с Гуардиола. Пеп често го критикува, но Уокър с действията си доказва, че мениджърът греши. В заключителните седмици на миналия сезон той беше един от най-важните играчи на отбора. Беше безупречен срещу Винисиус на 1/2-финалите в Шампионска лига, анулира и Маркъс Рашфорд във финала на ФА къп. Контузия обаче му попречи да играе срещу Интер. Той все още има какво да предложи на клуба, а когато става въпрос за защита един на един и за „гасене на пожари“, малко играчи могат да се справят по-добре от него.

Идва ред и на Бернардо Силва. Всяко лято португалецът е обект на трансферна сага и сега не е по-различно. ПСЖ и Барселона го искат, а интерес има и от Саудитска Арабия. Сити отчаяно иска да го задържи и му е предложил страхотен договор със седмична заплата от 300 хил. паунда. А цената му е фиксирана на 70 млн. И е лесно да се разбере защо. Силва е играчът, който свързва халфовата линия на гражданите и той може да носи топката по целия терен, без да губи притежание. Португалецът е фундаментален за успехите на отбора от 2017-а насам, когато дойде от Монако. И Сити просто не може да си позволи да го загуби.

Арсенал, който прекара 248 дни на върха във Висшата лига миналия сезон, даде над 200 млн. паунда за укрепване на вече впечатляващия си състав. Най-забележителното е, че победиха Сити за подписа на Деклан Райс, който е един от най-добрите халфове в света. Той спокойно може да трансформира топчиите от претендент до носител на титлата, след като стана най-скъпият британски играч за всички времена. Защитникът Тимбер и универсалният Кай Хаверц също ще дадат на Артета сила в дълбочина, която липсваше миналата кампания.

Челси също се подсили с Нкунку, а до края на трансферния прозорец ще дойдат и още нови. Ливърпул добави двама халфове от световна класа – Мак Алистър и Собослай, а Юнайтед най-после има вратар, който играе добре с топка в крака (Андре Онана). Червените дяволи взеха и Мейсън Маунт, докато Нюкасъл похарчи около 100 млн. за Сандро Тонали и Харви Барнс.

Гуардиола знае повече от всеки друг колко трудна е Висшата лига и той ще прекара целия сезон, разбивайки мозъка си, за да гарантира, че отборът му ще остане на върха. Предизвикателството пред него обаче е огромно, след като тимът загуби някои от най-верните си и надеждни служители. А вероятно ще има и други…

 

Материал на Goal.com 
превод на "Тема спорт"

*заглавието е на Gol.bg