Когато Манчестър Сити спечели първите си 6 мача от сезона във Висшата лига, мнозина смятаха, че битката за титлата вече е предрешена. Отборът на Пеп Гуардиола изглеждаше предопределен за четвърти пореден триумф. Въпреки това тези, които хвърлиха поглед на предстоящите им мачове, знаеха, че на хоризонта се очертава тежка серия. И точно това се получи – гражданите спечелиха само 3 от последните си 8 двубоя, а в най-скорошните 3 не познават вкуса на успеха.

През изминалия уикенд небесносините направиха зрелищно 3:3 с Тотнъм, което ги оставя на 3 точки от върха. А към Пеп Гуардиола трябва да се зададат няколко въпроса. Важно е да отбележим, че трудната поредица от мачове неофициално приключва утре, когато Сити гостува на Астън Вила. Ключовите футболисти Родри и Джак Грийлиш обаче са наказани, а Жереми Доку е с контузия. Ако се провалят и в сряда, тогава въпросите ще нараснат още повече.

Холанд асистира за два от трите гола на гражданите срещу Тотнъм, но реалността е, че стрелбата му беше потресаваща слаба и той трябваше рано-рано да е убил интригата в двубоя. Дори от чисти позиции норвежецът не съумя да се разпише. Ерлинг беше разбираемо ядосан от това, че съдията Саймън Хупър не даде авантаж в добавеното време при голова атака на Сити, но по-притеснителното е неговата разточителност пред противниковата врата.

Има обаче един много по-голям проблем, за който Гуардиола не трябва да си затваря очите. Въпреки свирепата им атака и ненаситния глад на Холанд за голове властната защита беше основната причина небесносините да спечелят титлата през миналия сезон. Но тази солидност изглежда като реликва от миналото. В момента отбраната на Сити изглежда по-пропусклива дори от тази на градския съперник Юнайтед, което може би казва достатъчно.

Отборът на Пеп е инкасирал 10 гола в последните си 4 мача, тревожното е, че много от тях са късни попадения. Изравнителната дузпа на Коул Палмър за равенството 4:4 с Челси дойде в 94-тата минута. Гръмотевичният удар на Александър-Арнолд при 1:1 с Ливърпул бе в 80-ата. А през изминалия уикенд Деян Кулушевски се разписа в 90-ата. Тези 3 гола струваха на Сити 6 точки и като нищо в края на кампанията това може да се окаже ключово.

Има много възможни причини за слабата работа в защита на тима. Джон Стоунс, който им дава допълнителен контрол в средата на терена и им позволява да задържат топката за дълги периоди, пропусна практически целия сезон досега. Вторият най-скъп защитник във футбола Йошко Гвардиол определено не се е адаптирал добре към Висшата лига.

През последните няколко седмици Родри не е достатъчно солиден пред линията на отбраната, а Жереми Доку доставя вълнение в атакуващ план, но прави Сити по-уязвим за контраатаки. Но вместо да се търси причината в един или двама души, проблемите в дефанзивен план изглежда са общо неразположение, което засяга целия отбор.

Гуардиола ще си блъска мозъка, опитвайки се да ги разбере, тъй като дори атакуващ идеолог като него знае, че защитите печелят титли. И ако не поправи своята, то със сигурност няма да вдигне трофея отново следващия май. Защото изглежда, че ни очаква състезание с 3 коня в битката за короната, а Сити е трети, докато се насочваме към натоварения празничен период. Арсенал запази инерцията, която имаше през по-голямата част от миналия сезон, докато Ливърпул се върна към най-доброто от себе си след лошата кампания 2022/23.

Материал на Goal.com, превод на "Тема спорт"

* заглавието е на Gol.bg