Астън Вила изигра най-силния си мач под ръководството на Унай Емери като смачка шампиона на Англия Манчестър Сити. Бирмингамци спечелиха само 1:0 у дома, но бяха с класи над съперника. Победата изравни клубния рекорд на Вила – 14 поредни успеха у дома в елита на Англия. Порежението пък е четвърти пореден мач за Сити без победа, след равенствата с Тотнъм, Ливърпул и Арсенал.

Победата е и първа за Унай Емери в кариерата му на треньор срещу Пеп Гуардиола. В предишните 13 сблъсъка баскът нямаше успех срещу каталунеца. Тези три точки пратиха Вила на третото място в таблицата изпреварвайки Сити. Хората на Емери събраха 32 точки и са на две зад Ливърпул и на 4 зад Арсенал, който е следващия противник на Вила. Сити остана с 30 точки на четвърто място.

Астън Вила прави изключителен сезон до тук. Отборът на Унай Емери бе в топ 4 преди началото на мача и с 9 победи от началото на сезона можеше да изпревари шампиона Манчестър Сити с успех. Гражданите направиха 3 поредни равенства и изпуснаха първото място. Вила пък се надяваше да продължи добрата серия у дома, която наброяваше 13 поредни победи на „Вила Парк”.

Пеп Гуардиола беше без наказаните Родри и Джак Грийлиш. Отсъстваше и Доку, който се контузи срещу Тотнъм. Извън игра е все още и капитана Де Бройне. Джон Стоунс се завърна в игра в средата на терена, а там титуляр беше и Рико Люис.

Вила игра отлично през първата част. С изключение на 2 минути в началото. В 10-ата минута Хааланд имаше два пъти шанс да открие. Първо бе изведен в чиста позиция от Фоудън, но Емилиано Мартинес спаси. След това топката бе центрирана отново към норвежеца, но удара с глава на Холанд отново бе париран от вратаря на Вила.

В останалата част от първото полувреме Вила доминираше. Пресата на бирмингамци не позволяваше на шампионите да излязат от своята половина. И Вила имаше своите положения, които пропусна. Удари на Бейли, Дъглас Луис, Уоткинс, бяха спасени от Едерсон. Имаше и гол за Вила, който бе отменен.

Малко преди почивката Дин центрира от аутлинията и Дъглас Луис вкара топката с глава в мрежата на Едерсон. Оказа се обаче, че топката е напуснала терена преди Дин да я центрира и гола бе отменен. Първото полувреме завърши с 13 удара за домакините, срещу само два (на Холанд) за Манчестър Сити. Петте точни опита на Вила бяха спасени от Едерсон. Откакто Пеп Гуардиола е начело на Сити не е имало първо полувреме, в което тима му да е инкасирал толкова много удари към своята врата.

След почивката нещата не се промениха. Вила продължи да пресира и да бъде опасен. В 61-ата минута дойде нов златен шанс за бирмингамци. Джон Макгин получи извеждащо подаване след грешка на Бернардо Силва , шотландеца финтира Диас и стреля към далечния ъгъл, но не уцели вратата.

В 74-ата минута логичното се случи. Лион Бейли пое топката в средата, обърна се отлично и напредна. От границата на наказателното поле стреля, топката се отклони в защитник и влетя в ъгъла – 1:0.

Втори пореден мач с гол за Бейли, след като вкара и при равенството 2:2 с Борнемут. Бейли е играл 1100 минути този сезон за Вила и има 8 гола и 7 асистенции. Или участва в попадение на всеки 74 минути игра. Сити остана само с 5 сухи мрежи в последните 23 мача.

В 77-ата минута Вила така натика Сити в наказателното му поле, че гражданите не можеха да се ориентират. Удар на Уоткинс бе блокиран от защитник, Дъглас Луис опита добавка, но вратаря Едерсон бе излязъл бързо и успя да избие в корнер.

В 81-ата минута Сити отправи първия си удар за второто полувреме и първи от 10-ата минута на мача. Шутът бе директно от фаул и бе по-скоро опит за центриране, което отиде в ръцете на Емилиано Мартинес.

Пет минути преди края късмета на Сити отново проработи. Дъглас Луис си освободи пространство пред наказателното и стреля в далечния ъгъл. Топката преодоля Едерсон, но срещна страничната греда.

В крайна сметка Вила отправи 22 удара към вратата на Манчестър Сити в мача. Никога досега  откакто Пеп Гуардиола е начело на Гражданите не е имало противник с повече от 21 удара към вратата на Сити. Това бе мач №281 във Висшата лига на Гуардиола.