Норвежкото чудо Ерлинг Халанд ще пропусне втори пореден мач във Висшата лига на Англия заради контузията в крака, която го извади от последните два двубоя. Мениджърът на клуба Хосеп Гуардиола обяви, че това до голяма степен не ги изненадва, а надеждите му са голмайсторът да бъде готов за мачовете от Световното клубно първенство в Саудитска Арабия.

"Не мисля, че ще го използваме в събота", заяви Гуардиола пред репортерите преди гостуването на Кристъл Палас. "Но може пък изненадващо да ми кажат някаква добра новина. Кой знае?".

Халанд пропусна победата с 2:1 над Лутън миналата неделя, а също така и не беше в групата за пътуването до Белград през седмицата в последната среща от груповата фаза в Шампионската лига. Травмата включва подуване и натъртване в костта, но също така може да прогресира до сериозна стрес-фрактура. Въпреки това Гуардиола каза, че не се тревожи за 23-годишния играч, който има 14 гола в лигата този сезон.

"Не, не. За момента нямаме счупване, няма фрактура. Просто натъртване. Понякога тези играчи се възстановяват по-бързо, понякога по-дълго. Лекарят каза, че трябва да го приемаме ден за ден, седмица по седмица, да следим как се чувства той. И в момента, когато няма симптоми или не чувства болка, той ще бъде готов да играе отново“, добави мениджърът с усмивка.

Евентуално негово отсъствие би било голям удар върху головата мощ на клуба, предвид влиянието на Халанд върху резултатите. Сити, които миналата година приключиха с требъл, сега са на 4-о място с 33 точки от 16 мача, изоставайки на 4 от лидера Ливърпул. Гуардиола добави, че Халанд два дни е имал лечение и процедури извън града и се е върнал.

"Лекарите са хората, които ще кажат последно какво е състоянието му. Още един път ще го проверим в събота, след мача. Ерлинг ще пътува с нас да Саудитска Арабия, но ще видим дали там ще може да играе – в първия, във втория или в двата мача. Полуфиналният мач за Сити е на 19-и декември във вторник, срещу победителя от срещата Клуб Леон (Мексико) – Урава Ред Даймъндс (Япония). Финалната среща е в неделя.

В Кристъл Палас проблемите не са никак малко. Орлите са на 15-о място с 16 точки, на 7 над зоната на изпадащите. Опитният им мениджър Рой Ходжсън ще трябва да прави състав без осем от основните си футболисти, но въпреки това Гуардиола очаква сериозно предизвикателство. "Начинът, по който се защитават, е брилянтен. Ще бъде много труден мач, започна испанският треньор. Откакто съм дошъл в Англия нямам спомен за лесна среща с отбор, воден от Рой Ходжсън".

Специалистът е на 76 години, а следващото питане беше дали се вижда на неговите години като треньор. При което Гуардиола отговори: "Не мисля. Феноменално е да видиш огъня и страстта от футбола в човек на тази възраст".

След това се изказа позитивно и за номинирането на Ребека Уелч, която ще стане първата жена, ръководила мачове от Висшата лига. Тя ще свири мача Фулъм – Бърнли на 23-и декември.

"Отлична идея, повече от добре дошла! Надявам се повече жени да получат такъв шанс, заяви пак с усмивка Гуардиола./БТА

Снимка: БГНЕС