Манчестър Сити е спечелил най-много точки от всички отбори в петте най-добри първенства в Европа през 2023-та. На 30 декември Пеп Гуардиола и неговите момчета сразиха с лекота Шефилд Юнайтед с 2:0 и така акумулираха 93 пункта от 39 мача във Висшата лига през последната календарна година. В сблъсъка с остриетата участие не взе Ерлинг Холанд заради контузия, но той завършва като реализатор №1 в големите първенства през 2023-та във всички турнири. Норвежецът се отчете с 44 попадения, а след него са Хари Кейн (43), Килиан Мбапе (42), Лаутаро Мартинес (37) и Мохамед Салах (30).

Веднага след Манчестър Сити в своеобразното класиране по точки през календарната година се намират Барселона и Атлетико Мадрид, които са с по 88. Шави изведе каталунците до първа титла в Ла Лига след 4 години на разочарование, докато Чоло Симеоне и червено-бялата му войска финишираха на трето място. Статистиката е събрана от Squawka, а някои от следващите отбори по този показател са доста изненадващи.

Интер е четвърти в тази своеобразна класация с 87 точки, пише Тема спорт. Нерадзурите в момента водят в Серия А, но през миналия сезон финишираха чак на трета позиция. Финалистите в Шампионска лига дори бяха в дупка между февруари и април, когато загубиха 6 от 8 двубоя за първенство, триумфирайки едва веднъж в този период.

Зад гранда от Милано изненадващо се намира сензацията във Висшата лига през този сезон – Астън Вила. На 30 декември момчетата на Унай Емери постигнаха труден успех с 3:2 над Бърнли, като победното попадение реализира Дъглас Луис в 89-ата минута от дузпа. Така бирмингамци посрещнаха Нова година на страхотното второ място, а през 2023-та те са заработили 85 точки във Висшата лига. С абсолютно същия актив е Реал Мадрид, който поделя петото място в тази своеобразна класация с Астън Вила.

Постижението на Емери е просто феноменално, тъй като през 2022 година тимът събра едва 41 точки във Висшата лига – по-малко от половината актив, който бе акумулиран през 2023-та. Интересното е, че бирмингамци взеха 17 домакинства през календарната година и спечелиха 53 пункта пред своите фенове – нито един отбор в английския елит не може да се похвали с повече.

На седмо място е Ювентус с 84 пункта. Бианконерите са претендент за Скудетото през този сезон в Серия А под ръководството на Макс Алегри. Следват ПСЖ, Ливърпул и Арсенал, които през 2023-та завоюваха по 81 точки. Топчиите можеха да бъдат много по-напред, ако не беше трагичният край на календарната година – едва 1 успех от последните 5 шампионатни срещи. А на 31 декември възпитаниците на Микел Артета паднаха с 1:2 при визитата си на Фулъм и вече са чак четвърти в класирането във Висшата лига. Тотнъм пък е само на точка зад тях, след като спря страхотната серия на Борнемут с домакински успех с 3:1.

С НАЙ-МНОГО ТОЧКИ ПРЕЗ 2023-ТА В ГОЛЕМИТЕ ПЪРВЕНСТВА

Ман Сити       93

Атлетико М   88

Барселона     88

Интер 87

Астън Вила    85

Реал М           85

Ювентус         84

ПСЖ    81

Ливърпул      81

Арсенал         81

Снимка: БГНЕС