Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола призна, че неговият отбор се нуждае от головия инстинкт Ерлинг Холанд, след като норвежецът реализира единствения гол за победата срещу Брентфорд с 1:0 в нервен мач, който остави Сити на една точка зад лидера във Висшата лига Ливърпул.

Холанд реши спора в 71-ата минута, когато наказа подхлъзване на Кристофър Айер.

След седмица, в която Гуардиола трябваше да отговаря на въпроси за колебливата форма на норвежката звезда, чиито пропуски се оказаха решаващи за съботното равенство 1:1 с Челси, Холанд не сгреши с един от малкото чисти шансове, които добре организираният отбор на Брентфорд даде на Сити.

"Ако трябва да избера един играч, избирам този“, каза Гуардиола, цитиран от БТА.

Това беше трети гол за Холанд в седем мача, откакто се завърна от контузия на крака, която го извади от игра за два месеца.

Миналата седмица той загуби баба си Тоне Раскал, майка на баща му Алф-Инге, на 80-годишна възраст.

Попитан дали е трябвало да говори с нападателя, Гуардиола каза: „Говорихме за момента и разбрах това по-късно, но той не каза нищо за смъртта на баба си. Говорихме за това как се чувства и разбира се за баща си. В такъв тип мач като този срещу Брентфорд имате нужда от Ерлинг. С малко пространство можете да играете с типичен нападател.“

Кевин Де Бройне остана на резервната скамейка през целия мач, като дори не се появи, за да загрее с останалите резерви, а Гуардиола разкри, че белгийският плеймейкър има проблем с подколянното сухожилие, след като вече пропусна пет месеца от сезона.

"Днес не можахме да използваме Кевин, защото той имаше проблеми в подколенното сухожилие и не исках да рискувам. Той е добре. Това е само предпазна мярка, но той не се чувстваше комфортно и така след пет месеца не бива да поемаме никакъв риск", каза Гуардиола.

Брентфорд се защитаваше упорито и бе близо да измъкне точка, преди Хааланд да се намеси и да вкара победния гол, като по този начин вече има голове срещу всичките 21 опонента, срещу които се е изправял във Висшата лига.