Манчестър Сити победи с категоричното 4:1 у дома Астън Вила в мач от 31-вия кръг на Висшата лига. Мениджърът на домакините Хосеп Гуардиола реши да даде почивка на големите си звезди Кевин Де Бройне и Ерлинг Холанд, но Фил Фоудън направи така, че отсъствието им да не се забележи. 

Английският национал наниза втория си хеттрик за сезона с голове в 45-та, 62-та и 69-та минута. Така той оформи сметката си за сезона на 21 гола и стана първият играч в първенството на Англия през кампанията с два хеттрика. Иначе пореден силен мач изигра Родри, който даде аванс за тима си в 11-та минута и бе в основата на третото попадение. Джон Дуран (20) пък бе изравнил резултата за бирмингамци. 

Така Манчестър Сити продължава битката за титлата, като за момента е на третото място с 67 точки, колкото има и вторият Ливърпул. “Мърсисайдци” обаче утре приемат Шефилд Юнайтед. Води Арсенал с 68 точки, докато Астън Вила остава четвърти с 59.

Сити започна силно срещата и още при първата си хубава атака можеше да поведе в резултата. Удар на Алварес обаче мина поикрай гредата. В крайна сметка в 11-та минута “Етихад” стана свидетел на първия гол в мача. Жереми Доку беше изведен по крилото, белгиецът пусна остро топката на границата на вратарското поле, където Подри връхлетя на скорост и я насочи под гредата - 1:0. 

Гостите успяха да се върнат много бързо в мача. Бирмингамци разсякоха защитата на домакините с хубаво двойно подаване между Морган Роджърс и Джон Дуран. Колумбиецът изскочи сам срещу Ортега и успя да мушне топката под плонжа му. 

До края на полувремето Сити натисна, но пропуски пред вратата на Олсен направиха Рико Люис и Хулиан Алварес. 

В добавеното време на първата част “гражеданите” поведоха отново в резултата. Фил Фоудън стреля от свободен удар и промуши топката през разцепилата се стена на Астън Вила. Това излъга вратаря на гостите и така Фоудън направи 2:1. До края на полувремето Алварес като по чудо не вкара трети гол, след като засече хубаво центриране отляво и насочи топката с глава под греда, но Олсен показа страхотен рефлекс. 

Сити започна силно и второто полувреме, като първи Доку тества рефлексите на Олсон. В 55-та минута и Вила имаше страхотна възможност, като Диаби намери връхлитащия на скорост Дъглас Луис, чийто удар измъчи Ортега, но все пак не попадна в целта. 

В 62-та минута Фоудън реши всичко с трети гол. Атаката започна от Родри, който финтира елегантно Диаби и намери в наказателното поле Фоудън. Английският национал с едно докосване плъзна топката по диагонала и не остави шансове на Олсен за 3:1. 

Само осем минути по-късно плеймейкърът оформи и своя хеттрик. “Гражданите” наказаха колективна грешка при изнасянето на Вила. Калъм Чеймбърс загуби топката пред наказателното си поле и тя бе насочена към Фоудън. Англичанинът стеля мощно от 20-тина метра и забоде кълбото под мрежата за 4:1.

В добавеното време на срещата Серхио Гомес бе на сантиметри от това да вкара първия си гол за Манчестър Сити, след като засече едно центриране от лявото крило, но прати топката в гредата. 

Манчестър Сити - Астън Вила 4:1

1:0 Родри 11’

1:1 Джон Дуран 20’

2:1 Фил Фоудън 45+1’

3:1 Фил Фоудън 62’

4:1 Фил Фоудън 69’

Манчестър Сити: Ортега, Люис, Диаш, Аканджи, Гвардиол, Родри (75 - Ковачич), Силва (75 - Нунеш), Фоудън (81 - Боб), Доку (81 - Гомес), Грийлиш, Алварес 

Астън Вила: Олсен, Дин, Лангле, Карлос, Конса, Роджърс, Луис (63 - Чеймбърс), Ироегбунам (63 - Бейли), Дзаниоло (77 - Келиман), Дуран (71 - Морено), Диаби (63 - Тилеманс)