Манчестър Сити победи нагред лесно с 4:2 като гост Кристъл Палас в мач от 32-рия кръг на Висшата лига. “Гражданите” трябваше да догонват в резултата след само три минути игра, когато Жан-Филип Матета даде аванс за лондончани. 

След това обаче под диктовката на Кевин Де Бройне нещата си дойдоха по местата. Белгиецът вкара два гола (13, 70) и даде асистенция за критикувания в последно време Ерлинг Холанд (66). Младокът Рико Люис (47) пък успокои нещата за манчестърци в началото на второто полувреме. Така Де Бройне закръгли сметката си за Манчестър Сити на 100 гола. 

Тимът на Гуардиола излезе временно на втората позиция в класирането със 70 точки, колкото имат и Ливърпул. Арсенал е със 68, но и двата тима имат по мач по-малко. Кристъл Палас е на 14-та позиция с 30. 

Следващият мач на Сити е във вторник - гостуване на Реал Мадрид в първия двубой от четвъртфиналите на Шампионската лига. 

Двубоят започна с натиск на Сити, но още в 3-та минута домакините хванаха гражданите на контраатака. Жан-Филип Матета беше изведен зад защитата на Сити, бе по-бърз от Джон Стоунс и с хубав удар по диагонала прати топката в страничната греда, а оттам и в мрежата. 

Хората на Пеп Гуардиола ммобеха да изравнят малко по-късно, когато Алварес беше изведен сам срещу Хендерсън и стреля от малък ъгъл, но ударът му беше спасен. Малко след това и удар на Родри бе париран. 

Така се стигна до 14-та минута, когато Кевин Де Бройне изравни с феноменален гол. Белгиецът получи топката на ъгъла на наказателното поле и я насочи по впечатляващ в далечния ъгъл под гредата - 1:1. 

В 19-та минута Де Бройне изведе Холанд зад защитата на Палас, норвежецът напредна и останал сам срещу Хендерсън не успя да го преодолее. 

Лондончани докачаха своите възможности в края на полувремето. Първо в 38-та минута Родри сгреши при изнасянето и Джорнад Аю и двама негови съотборници останаха сами срещу Рубен Диаш и Щефан Ортега. Аю взе решение да завърши сам атаката и стреля мощно към вратата, но уцели гредата. 

В 45-та минута пък Палас имаше претенции за дузпа, след като Езе падна в наказателното поле, след като усети ръцете на Гвардион върху тялото си. Реферът обаче бе категоричен, че няма нарушение. 

Второто полувреме започна по мечтан начин за Ман Сити и само две минути след подновяването на играта Рико Люис вкара втори гол за гостите. Грийлиш проби по лявото крило и центрира, но топката беше отклонена от защитник на лондончани. Тя попадна у Рико Люис, който първо си я укроти на коляно, а след това от въздуха намери празния ъгъл за 2:1. 

Последваха последователни пропуски на Холанд и Алварес, за да се стигне до 66-та минута, когато норвежецът все пак се разписа. Грийлиш намери в наказателното поле Де Бройне, който почти от аутлинията я пусна остро успоредно на вратата, а Холанд я засече в мрежата. 

След още 4 минути Де Бройне тотално сложи край на интригата в мача. Родри заложи една топка за белгиеца в наказателното поле и той с отсечен удар с левия крак направи 4:1. 

След това Сити видимо смали оборотите и след един пропуск на резервата Одсон Едуар, в 86-та минута французинът все пак отбеляза. Нападателят засече хубаво центриране на Шлуп от лявото крило и направи 2:4.

Кристъл Палас - Манчестър Сити 2:4

1:0 Жан-Филип Матета 3’

1:1 Кевин Де Бройне 13’

1:2 Рико Люис 47’

1:3 Ерлинг Холанд 66’

1:4 Кевин Де Бройне 70’

2:4 Одсон Едуар 86’

Критъл Палас: Хендерсън, Уорд, Андерсен, Лерма, Мичъл (75 - Клайн), Хюз (83 - Ахамада), Уортън, Муньос, Езе (64 - Шлуп), Аю (74 - Олисе), Матета (75 - Едуар)

Манчестър Сити: Ортега, Гвардиол (46 - Аканджи), Диаш, Стоунс, Люис, Родри (74 - Ковачич), Де Бройне (90+3 - Бернардо), Алварес (74 - Нунеш), Грийлиш, Боб, Холанд