Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола заяви, че изненадващото поражение на Ливърпул от Евертън в градско дерби ден по-рано е послужило като перфектното предупреждение за неговите футболисти преди срещата с Брайтън. Снощи шампионите спечелиха с 4:0 като гости и изпревариха Ливърпул на 2-ото място, а в същото време се доближиха на точка от лидера Арсенал, като имат и мач по-малко.

Но самият Гуардиола – въпреки убедителната победа в Брайтън, продължава да твърди как Ливърпул остава претендент за титлата точно толкова, колкото и преди мачовете през седмицата.

Испанският мениджър призна, че 4:0 не отразява напълно реалностите на терена в Брайтън, защото "неговите футболисти също са били на прага да се подхлъзнат в няколко момента от срещата". Домакините можеха да изравнят при 0:1, а след това в началото на втората част създадоха две добри атаки, които не завършиха с точни изстрели.

"Казах преди мача на нашите играчи, че това, което се случи на Ливърпул, може да ни се случи и на нас. А може да се случи и на Арсенал. Хората не очакваха да загубят от Кристъл Палас, не очакваха такъв развой и срещу Евертън, но се случи. Евертън играе, за да избегне зоната на изпадащите, а ние имаме подобен мач в Нотингам Форест в неделя и те играят за оцеляването си", заяви Гуардиола.

"Може би защото те бяха наш истински съперник в продължение на много години, моята оценка за Ливърпул е по-висока от всякога. Все пак титлата е там, за Ливърпул, доста близо. И го казвам, защото познавам характера им. Знам, че ще се борят до края, но ние също трябва да се борим до края", заяви испанският специалист.

Ман Сити може да спечели четвърта поредна шампионска титла и шеста в последните седем години, а показаното на терена и едната среща в запас ги прави фаворит в очите на много хора. Два гола на Фил Фодън, по едно попадение на Кевин де Бройне и Хулиан Алварес подпечатаха победата на "Amex Стейдиъм".

"Бих искал да кажа "да" на въпроса дали опитът от предишни години е предимство за нас. Но не знам дали е точно така. Това, което направихме в миналото, не знам дали ще се случи в бъдеще. Знаем за какво играем и се надявам, че всички в съблекалнята са наясно. Но също така знам, че напрежението е на лице. Наясно съм, че в следващата среща, ако не спечелим или пък завършим наравно, скоростта ни ще спадне. Остават пет мача, продължаваме към следващия", продължи Гуардиола.

Според доста хора на стадиона, които симпатизираха на "чайките", австралийският съдия Джаред Джилет е дал малко пресилен фаул за гола на Фил Фодън, а след това не е бил така благосклонен, когато се виждало как Йошко Гвардиол спира с нарушение атака на Жоао Педро от домакините.

Треньорът на Брайтън Роберто Де Дзерби отказа да търси причини в съдийството, след като неговият отбор остана без победа вече пет мача.

"Наясно съм, че играхме срещу един от най-добрите отбори в света. Излязохме и се опитахме да покажем качествата си, без да търсим някаква идентичност на старите сблъсъци. Получихме един, два, трети гол, четвърти гол, но също така трябва да кажа, че голяма вина за тези голове има и в нас, заради грешките, които направихме. Разочарован съм, защото точно в този момент не можем да се борим срещу големите отбори и трябва да бъдем честни да го признаем", каза още Де Дзерби./БТА

Снимка: БГНЕС