И така, след 282 дни на постоянна драма всичко се свежда до датата 19 май, когато ще бъде изигран последният кръг от този сезон. А най-добрата новина е, че надпреварата за титлата все още е жива за финалния ден. Трофеят ще бъде изпратен в Манчестър, украсен с вече познатите небесносини панделки, но реплика с червени такива ще бъде в Северен Лондон – само в случай че драматичен късен обрат направи Арсенал шампион за първи път от 20 години.

Това е очарователна перспектива за неутралните, въпреки че реално погледнато всички знаем как ще завърши това – гражданите ще победят Уест Хем на „Етихад“, за да си осигурят шеста титла за 7 години и рекордна четвърта поред. Това не е правено през 135-те години, откакто Престън стана първият шампион на Англия. Има отбори, които са печелили по 4 корони за 5 сезона. В пет случая даден клуб записваше хеттрик от титли, но така и не се докопа до четвъртата през следващата кампания – Хъдърсфилд, Арсенал, Ливърпул и Манчестър Юнайтед на два пъти. Всеки от тях се провали по свой собствен начин, макар думата „провал“ да е твърде тежка в подобен случай. Има 3 причини, поради които Сити изглежда предопределен да стане първият тим, който го постига – неограниченото богатство, Пеп Гуардиола и опитът.

Гражданите влизат във финалния ден от сезона на първа позиция за пети път в последните 6 сезона. Всичко сочи в посока на небесносините – те взеха последните си 3 домакинства в лигата, вкарвайки 14 гола в този период. Освен това на „Етихад“ Сити е със 7 поредни успеха над Уест Хем. В същото време чуковете, които се подготвят да кажат второ сбогом на мениджъра Дейвид Мойс, със сигурност ще завършат девети. Напускащият шотландец обаче е спечелил повече мачове като мениджър само срещу Фулъм (20), отколкото срещу Ман Сити (15 успеха, 7 равенства и 19 загуби), така че надеждите за драматичен финал на кампанията може да не звучат толкова пресилено. А триумфът с 2:0 над Арсенал през декември показа, че лондончани са способни да се противопоставят на най-добрите във Висшата лига. От друга страна обаче, Мойс никога не е печелил двубой за първенство срещу Гуардиола, записвайки 2 равенства и 10 загуби.

В Северен Лондон пък най-вероятно по-често ще хвърлят поглед към случващото се на „Етихад“, а не на „Емирейтс“, където Арсенал приема Евертън. Топчиите изостават на 2 точки от Сити и имат по-добра голова разлика, така че дори равенство на шампионите може да бъде достатъчно на възпитаниците на Микел Артета. Разбира се, на първо място артилеристите трябва да свършат своята работа. Те спечелиха 9 от последните си 10 домакинства срещу карамелите, а в най-скорошните две реализираха цели 9 попадения. Евертън обаче ще влезе в този сблъсък без напрежение и в положително настроение. Това беше още един слаб сезон за мърсисайдския клуб, след като му бяха отнети 8 точки и дълго време флиртуваше с изпадането, но след серия от 5 успеха и само 1 поражение в предишните 8 двубоя от Висшата лига те си осигуриха оцеляването.

Материал на Любомир Изов