Настъпи ли най-накрая времето? Намери ли Рома най-накрая точният човек (или звяр), който да ги изведе до триумф в Калчото, по подобие на Габриел Батистута? Много бяха натоварени с подобни очаквания - от рожбите на школата Стефано Окака и Даниеле Корвиа, през направилите добри кариери в Серия А Мирко Вучинич и Франческо Тавано до темпераментните и талантливи номади Мидо и Пабло Освалдо. Нито един от тях обаче не бе приет от тълпата. 

Най-пресните примери са Матия Дестро и Сейду Думбия. Те също опитаха късмета си, но се провалиха. Сега обаче портите в Рим се отварят за нов таран. 

Влиза Един Джеко. 

Капитанът на националния отбор на Босна и Херцеговина се присъедини в клуба от английския Манчестър Сити. Някои може и да подлагат този трансфер по въпрос заради 29-те му години и фактът, че изпрати разочароващ сезон на “Етихад”. 

Оптимистите сред феновете ще кажат, че Рома си закупи евтин нападател, който гарантира купища голове. Нека погледнем кариерата на Един в детайки: 85 гола в 142 мача в Бундеслигата за Волфсбург, 71 гола в 185 мача (повечето като резерва) за Сити и 42 гола в 72 мача за националния си отбор. 

Най-важното от това е, че Джеко е постоянен, вкарва поне по 15 гола на сезон във всеки от последните си 6 сезона. Статистиката му по отбелязани голове за изиграни минути го подрежда сред най-добрите в света в последните кампании и всички очакват таранът да разреши проблемите на тима на Руди Гарсия в атака. 

Рома се нуждаеше изключително много от нападател, на когото всички да разчитат. Природно надарен централен нападате. Освалдо беше такъв, като оставим настрана странният му характер. Неговите качества бяха непредвидими, но големият му проблем беше друг. 

Фабио Борини показа някои неща по време на единствения си сезон на “Олимпико”, но след това реши да премине в Ливърпул. 

От всички нападатели, минали през Рома в последно време, само Джеко би могъл да се сравнява с великия Габриел Батистута. Мощен във въздуха, способен да нанася завършващ удар и с двата крака и способен да играе и като единствен нападател, и с партньор отпред. Босненецът е много подобен на Батигол и феновете на “вълците” осъзнават това много добре. 

Този трансфер може да се окаже сериозен коз на спортния директор на Рома Валтер Сабатини. Последният се прочу с няколко неуспешни покупки, като Думбия, Хуан Итурбе и Давиде Астори, въпреки че успя да задържи Раджа Наинголан. Сабатини имаше по-ранни планове за Джеко, след успя да завърши трансфера на Яго Фалке от Дженоа, който има едно от най-добрите центрирания в Серия А. Испанецът загатна за прецизния си ляв крак по време на контролите в подготовката и Руди Гарсия се надява двамата с Джеко да донесат много голове на Рима. 

Трансферът на Джеко все пак може да доведе до неприятна ситуация около легендарния Франческо Тоти. Дали двамата могат да играят в един отбор заедно? Ще разчита ли Гарсия на двамата в атака или ще предпочете да остави Тоти на резервната скамейка, от което легендарната десетка едва ли ще бъде щастлив. Трансферът на Джеко повдига много въпроси, но едно нещо е сигурно - той е гаранция за голове. Много от тях. 

Марко Кредентино, “Форца Италиан Футбол”