Отборът на Рома взе “Дерби дела Капитале” след победа с 2:0 над Лацио. Символичните домакините в тази среща бяха по-добрият тим и заслужено стигнаха до трите точки след голове на Един Джеко от дузпа в 10-та минута и Жервиньо в 62-та. 

Така Рома се закрепи на върха в класирането и в момента е на второ място с 26 точки, една по-малко от лидера Интер, който по-рано днес победи с 1:0 като гост Торино. Фиорентина е на трето място с 24, но може да измести Рома, тъй като по-късно гостува на Сампдория. 

Загубата за Лацио пък бе трета поредна за тима в Серия А. “Орлите” са на 9-то място с 18 точки от 12 мача. Освен това Лацио все още няма победа над вечния си съперник в мач от Серия А в последните три години. 

Дербито мина под знака на протестите на феновете и на двата отбора, които не пожелаха да влязат в любимите си сектори заради завишените мерки за сигурност. На терена обаче двата отбора въобще не чакаха с опознаването. 

Още в 9-та минута Един Джеко спечели дузпа за Рома, след като бе спънат от сънародника си Сенад Лулич. Повторенията обаче показаха, че нарушението е на сантиметри извън наказателното поле. Това нямаше значение за Джеко, който би мощно в средата на вратата и направи 1:0. 

Лацио отвърна с хубав, но неточен удар на Антонио Кандрева от воле. Малко след това крилото се откъсваше сам срещу Войчех Шчесни, но стражът на Рома успя да го изпревари и да избие топката. 

Рома показваше с една идея по-добра игра, но въпреки това в 26-та минута пред гол бе Лацио. Фелипе Андерсон изстреля истинска бомба от 25 метра, която разтресе горната греда. Топката обаче така и не мина зад голлинията. 

При последвалата контраатака късмет имаха футболистите на символичните домакините. Джентилети задържа откровено с ръка откъсващия се по дясното крило Жервиньо. Аржентинецът вече имаше един жълт картон, но главният рефер го пожали. 

До края на първата част Филип Джорджевич можеше да направи 1:1, но бе изпреварен от Антонио Рюдигер след центриране на Пароло. До края на първата част Джеко направи сериозен пропуск, а капитанът за Рома в днешния мач Раджа Наинголан улучи гредата със силен удар от далечно разстояние.

По-добрата игра на Рома продължи и след почивката. Така се стигна до 62-та минута, когато Жервиньо вкара втори гол за Рома. Котдивоарецът бе изведен с перфектен пас от дълбочина от Наинголан, овладя топката и напредна към наказателното поле на Лацио, след което с хубав удар в близкия ъгъл направи Маркети безпомощен за втори път - 2:0 за Рома.

Лацио се опита да натисне, но по-чистите положения бяха за Рома. В 80-та минута завърналият се в игра като резерва Сейду Кейта можеше да направи 3:0 след разбъркване в полето на “орлите”, но ударът му не попадна в целта. 

В края на срещата резервата Мирослав Клозе можеше да направи заключителните минути много интересни. Балде Кейта намери в чиста позиция немския голаджия, който на празна врата стреля над гредата. В крайна сметка Рома задържа аванса си и за втори път този сезон не допусна гол в Серия А. 

Рома - Лацио 2:0

1:0 Един Джеко 10’-д

2:0 Жервиньо 62'

Рома: Шчесни, Дин, Манолас, Рюдигер, Торосидис, Наинголан, Венкьор (63 - Кейта), Фалке, Жервиньо (81 - Итурбе), Салах (58 - Флоренци), Джеко

Лацио: Маркети, Баста, Маурицио, Джентилети, Раду (67 - Кейта), Пароло, Билия, Лулич, Кандрева (82 - Матри), Андерсон, Джорджевич (62 - Клозе)