Рома затвърди впечатленията, че Скудетото не е чак толкова далеч и шестата поредна победа в Серия А го доказа. “Вълците” победиха с 3:1 кат гост Емполи и се доближи на 5 точки от лидера Ювентус. 

Два гола за столичани вкара Стефан Ел Шаарави, а Миралем Пянич реализира между тях. За домакините точен бе…Ервин Зуканович, който вкара топката в собствената си мрежа. Франческо Тоти, за когото се изговори много в последната седмица, беше на резервната скамейка и не се включи в игра. 

Победата изкачи Рома на третото място с 53 точки, на точка от Фиорентина, 4 зад Наполи и 5 след Юве. И трите отбора обаче имат мач по-малко. Емполи е на 10-то място с 34 точки.

Двата отбора започнаха срещата без част от най-добрите си играчи. Заради грипна епидемия Рома не можеше да използва Алесандро Флоренци, а Костас Манолас и Един Джеко се появиха като резерви в края. Освен това Даниеле Де Роси е контузен. Домакините пък бяха без големите си звезди Рикардо Сапонара и Лоренцо Тонели. 

Емполи беше в серия от 7 мача без победа и в първите минути на срещата се видя защо е така. Рома пое контрола и рядко допускаше нещо сериозно пред собствената си врата. “Вълците” вкараха и много ранен гол. Още в 5-та минута Стефан Ел Шаарави даде аванс за столичани с прекрасен фалцов удар от 25 метра, който остави Скорупски безпомощен. 

Тосканци се върнаха в мача след щастлив автогол. В 22-та минута Шчесни изби непохватно остро центриране от десния фланг, но топката рикошира в главата на Ервин Зуканович и влезе в мрежата на Рома. 

Още до почивката “вълците” опитаха да вкарат втори гол. Наинголан обаче пропусна едно изгодно положение, а малко след това се контузи и беше заменен от Яго Фалке. Голът все пак не закъсня и в 27-та минута Пянич направи 2:1. 

Босненецът стреля от фаул, топката се отби в стената, но след това я намери от воле и направи 2:1. Това беше 11-ти гол на Пянич от началото на сезона, с което изравни най-доброто си постижение от сезон 2009-2010, когато наниза толкова за Лион. 

След почивката домакините опитаха нещо като натиск, но Масимо Макароне и съотборниците му не успяха да се възползват от малкото ситуации, които им се отдадоха. Рома пък издебна Емполи на контраатака и в 74-та минута вкара трети гол. 

След хубаво взаимодействие Ел Шаарави изведе Салах на стрелкова позиция. Ударът на египтянина беше избит от Скорупски, но притичалият Ел Шаарави вкара на празна врата и направи 3:1. До края не се случи нищо интересно, освен изгонването на Марио Руй от домакините, който си изпроси нелеп втори жълт картон. 

Емполи - Рома 1:3

0:1 Ел Шаарави 5'

1:1 Зуканович 22’-автогол

1:2 Пянич 27’

1:3 Ел Шаарави 74'

Емполи: Скорупски, Лаурини, Косич, Ариаудо, Руй, Зиелински, Паредес, Кроче (64 - Ливая), Крунич (51 - Бухел), Макароне (73 - Мхедлидзе), Пучарели 

Рома: Шчесни, Майкон (74 - Манолас), Рюдигер, Зуканович, Дин, Пянич, Кейта, Наинголан (37 - Фалке), Салах, Пероти, Ел Шаарави (79 - Джеко)