Рома направи дубъл над градския съперник Лацио този сезон. “Вълците” взеха победата с 4:1 в “Дерби дела Капитале” и остават на третото място в класирането.

Големият мач на Рим ще се запомни и с бойкота на феновете на двата отбора, които оставиха празни любимите си трибуни на “Олимпико”, протестирайки срещу мерките за сигурност. 

Иначе Стефан Ел Шаарави и Един Джеко бяха дали комфортна преднина на Рома, но Марко Пароло запази надеждите на Лацио с гол в 75-та минута. До края обаче “вълците” убиха интригата с нови два гола, дело на Алесандро Флоренци и Диего Пероти. 

Първият мач между двата сезона завърши отново 2:0, като тогава Джеко отново се разписа, а гол вкара и Жервиньо. Така Рома остава на третото място с 63 точки, вече само на 4 от втория Наполи, който загуби с 1:3 гостуването си на Удинезе по-рано днес. Лацио е на осмото място с 42 точки. 


Рома започна по-активно срещата и успя да поведе в резултата след сравнително ранен гол. В 15-та минута Лука Дин центрира от лявото крило, а Стефан Ел Шаарави беше оставен сам на точката на дузпата. Фараона отклони топката с глава и направи 1:0. Това беше негов шести гол за Рома от януари насам и първи с глава в Серия А от общо 27 попадения. 

В следващите минути Ел Шаарави и Пянич имаха изгодни ситуации, а “орлите” ще се запомнят единствено с неточен удар на Лукас Билия от фаул и претенции на Фелипе Андерсон за дузпа. В 40-та минута много хубав фалцов удар на Миралем Пянич от границата на наказателното спря в гредата. 

Рома продължаваше да води играта и през втората част. В началните минути Дин можеше да изненада Маркети с центриране отляво, а в 53-та минута страхотен пропуск направи Мохамед Салах. 

Все пак в 64-та минута Рома вкара втори гол. Диего Пероти нацели страничната греда с удар от 25 метра. Топката попадна на крака на резервата Един Джеко, който на празна врата направи 2:0

Изненадващо “вълците” дадоха инициативата на Лацио след второто си попадение и в следващите минути Уесли Хьод и Марко Пароло нацелиха по веднъж гредата зад Войчех Шчесни. Домакините поискаха и дузпа за нарушение на Костас Манолас срещу Балде Кейта. 

В 75-та минута Лацио все пак намали резултата. Резервата Мирослав Клозе се възползва от грешка на Шчесни при далечно центриране и отклони топката с глава към задната греда. Там Марко Пароло успя да изпревари Манолас и добута топката в мрежата - 1:2. 

Следващите няколко минути бяха за Лацио, но тимът на Стефано Пиоли така и не успя да изравни. Така се стигна 83-та минута, когато Алесандро Флоренци вкара трети гол за Рома. Капитанът на “вълците” се разписа с мощен шут от воле от границата на наказателното поле. 

Всичко вече беше ясно, но въпреки това в 87-та минута Диего Пероти също се разписа сред голмайсторите. Аржентинецът вкара четвъртия гол за тима си след хубав фалцов удар с левия крак от границата на наказателното поле. По-интересното до края на мача бе изгонването на Хьод за агресивно нарушение срещу Флоренци, за което получи втори жълт картон. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/j3nwmGFJaLI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лацио - Рома 1:4

0:1 Стефан Ел Шаарави 15’

0:2 Един Джеко 64’

1:2 Марко Пароло 75’

1:3 Алесандро Флоренци 83’

1:4 Диего Пероти 87'

Лацио: Маркети, Партик, Бишевац, Хьод, Браафхайд, Каталди (84 - Джорджевич), Билия, Пароло, Кандрева (56 - Кейта), Андерсон, Матри (56 - Клозе)

Рома: Шчесни, Флоренци, Манолас, Рюдигер, Дин, Наинголан (71 - Фалке), Пянич, Кейта, Салах (81 - Зуканович), Пероти, Ел Шаарави (60 - Джеко)