Барселона победи Рома с 4:1 в първи двубой между двата отбора от 1/4-финалите на Шампионската лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Футболистите на треньора Ернесто Валверде стигнаха по куриозен начин до комфортен аванс след два автогола, дело на  Даниеле Де Роси и Константинос Манолас. По едно попадение добавиха Жерар Пике и Луис Суарес, Един Джеко пък се разписа веднъж за гостите. Реваншът на "Олимпико" между двата тима ще е на 10 април (вторник).

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uMP_0e7Nf58" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна с логично предимство за домакините, които още от първата минута започнаха опити да отбележат ранно попадение. В 7-ата минута Луис Суарес прати топката във вратата, но нападателят се оказа в засада и голът не бе зачетен.

В 19-ата минута каталунците отново бяха близо до това да открият резултата. Иван Ракитич прати коварна топка в наказателното поле на гостите и кълбото нацели страничната греда на вратата.

В 28-ата минута великолепна комбинация между Жорди Алба, Лионел Меси и Суарес завърши с извеждащо подаване към последния, който обаче от малък ъгъл не успя да насочи добре топката и тя излезе в аут.

В следващите минути домакините продължиха да контролират положението на терена, но така и не успяваха да пробият добре организираната противникова защита.

В 38-ата минута Барса откри резултата. Голмайстор обаче се оказа Даниеле Де Роси. Опитвайки се да пресече подаване, футболистът си отбеляза автогол и направи резултата 1:0.

В края на полувремето Лоренцо Пелегрини изпълни пряк свободен удар в полза на Рома след като Самюел Юмтити наруши правилата на сантиметри от границата на наказателното поле. При изпълнението на халфа обаче топката срещна стената. Така футболистите на Рома се оттеглиха на почивката с гол пасив.

Втората част започна с добро положение за гостите. Диего Пероти засече високо центриране, но ударът му с глава отблизо се оказа неточн и топката премина встрани от дясната греда.

Секунди след това Жорди Алба нанесе мощен диагонален изстрел с десния крак, но вратарят Алисон спаси положението, макар и леко колебливо.

В 56-ата минута резутатът стана 2:0 и пак голмастор стана футболист на Рома. Константинос Манолас се опита да пресече остро подаване на Ракитич отдясно. Футболистът удари топката, тя рикошира в гредата, а после се удари отново в него и влезе във вратата.

Три минути по-късно се стигна до класика. Жерар Пике се оказа на правилното място в правилното време и насочи топката, след като тя попадна в краката от рикошет.

Последваха минутите на Рома. Първо в 78-ата минута грешка на Марк-Андре тер Стеген позволи на Грегъри Дефрел да получи топка в перфектна ситуация, вратарят успя да поправи грешката си.

Секунди след това Диего Пероти си проправи път до границата на наказателното поле и отправи страхотен изстрел, но Тер Стеген демонстрира великолепен рефлекс и изби атрактивно.

В 80-ата минута логичното се случи. Диего Пероти се отличи с чудесен пас, намерил Един Джеко в наказателното поле. Нападателят се възползва от ситуацията и стреля в долния ляв ъгъл - 3:1.

В 87-ата минута обаче Луис Суарес отново направи комфортна преднина за каталунците. Уругваецът изстреля отскочилата топка, попаднала при него в наказателното поле, в долния десен ъгъл на вратата.

Барселона - Рома 4:1

Голмайстори: Даниеле Де Роси (38 АГ), Константинос Манолас (56 АГ), Жерар Пике (59), Един Джеко (80), Луис Суарес (87)

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Юмтити, Алба, Бускетс (Паулиньо 67'), Ракитич, Роберто (Гомеш 83'), Иниеста (Д. Суарес 85'), Меси, Л. Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Рома: Алисон, Переш, Фасио, Манолас, Коларов, Де Роси (Дефрел 77'), Строотман, Пелегрини (Гоналонс 60'), Флоренци (Ел Шаарави 73'), Пероти, Джеко
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Дани Маккели
Жълти картони: Коларов, Строотман (Рома)