Колцина треньори биха могли да вдъхновят стенопис още преди да поемат дадения отбор? Жозе Моуриньо още не беше официално на работа в Рома, когато уличният художник Хари Греб го увековечи на стена в квартал „Тестачо“ в италианската столица. Португалецът беше изобразен яхнал емблематичен модел на „Веспа“, известен разговорно като ilSpecialino. Тази версия в чест на Жозе бе преименувана на Specialone.

Рома обяви назначението на Мауриньо три дни по-рано, разкривайки, че той ще замени Пауло Фонсека, в края на кампанията 2020/21. Това беше грандиозен РR преврат. В град, известен с обсебващ медиен контрол, приложен към двата му водещи футболни клуба, трудно нещо можеше да се запази в тайна.

Историята дори свали новината за титлата на Интер от първите страници. Мауриньо е последният човек, който изведе нерадзурите до скудетото през 2010 г. Сега той се върна, за да ги свали, точно както Антонио Конте сложи край на деветгодишната хегемония на бившия му клуб Ювентус.

В интервю за италианското издание на GQ Мауриньо заяви, че „хората ме гледат и мислят за мен само по един начин: като победител“. Това твърдение може да повдигне веждите на всеки, който е проследил скорошните му ангажименти начело на Манчестър Юнайтед и Тотнъм, но все пак остава, общо взето, вярно в Италия, където преобладават спомените за неговия Интер.

Вместо да обещава по-нататъшен успех, Мауриньо се стреми да съпостави репутациятаси с факта, че Рома не е печелил скудето от 20 години. Вълците бяха най-сериозният съперник на Интер преди десетилетие, но напоследък сериозно отстъпиха. След като Рома завърши трети и достигнадо полуфинал в Шампионската лига през 2018 г., джалоросите се свлякоха на шесто, пето и седмо място в Серия А.

Мауриньо игнорира идеята, че може да предложи бързо решение, като настоя, че обещанието за дългосрочен проект го привлича в работата. Декларираната му цел не е да спечели веднага, а да постави основите за постоянен успех. „Надявам се, че резултатите от нашата работа ще бъдат нещо, което можете да видите, докато съм тук - каза той пред уебсайта на клуба. - Но ние ще се заемем с нещата едно по едно“

Ангажирането на Мауриньо за ръководител на такъв проект не беше очевиден избор. Дори най-добрите му отбори имаха репутацията на краткосрочен взрив и след това срив. През кариерата си португалецът е имал само 5 престоя, които са продължили повече от две години. Само в Порто резултатите в третия му сезон бяха по-добри от тези в първия.

Жозе е свикнал да работи с по-големи бюджети от този на Рома. Клубът беше изкупен от Friedkin Group начело с американския милиардер Дан Фридкин през август миналата година, но между правилата на финансовия феърплей и желанието на новите собственици да изградят дългосрочно бъдеще на здрави основи няма очаквания за пищни разходи това лято. Джалоросите отбелязаха значителни загуби през последните години.

Мауриньо каза, че „очаква някои подаръци“ от собствениците, но досега е привлечен само 33-годишният вратар Руи Патрисио от Уулвс. Рома проявява подчертано силен интерес към Гранит Джака от Арсенал и Мауро Икарди от ПСЖ, но евентуалното им привличане е свързано с изходящи сделки. Ситуацията със заплатите в Рома е утежнена от скъпите договори на ветерани, включително Педро (34 г.) и Един Джеко (35). Поне тези двамата допринасят с присъствието си на терена. Което не може да се каже за Хавиер Пасторе, скъпоизлизащ футболист, който е започвал като титуляр 13 пъти в Серия А за последните три години.

В отбора има ядро от вълнуващи таланти, водени от победителите от Евро 2020 Леонардо Спинацола и Брайън Кристанте. Капитанът Лоренцо Пелегрини също щеше да участва на първенството, ако не беше контузил бедрото си. Мауриньо даде лентата на 22-годишния играч по време на контролите през лятото. Той я предостави и на Джеко с идеята да възстанови мостовете, изгорени по време на последната част от управлението на Фонсека. А също и да проветри въздуха с Хенрих Мхитарян, с когото не бяха в перфектни отношения по време на съвместния им престой в Манчестър.

Тифозите се радват на малките жестове на Мауриньо, който пуска в разговора думи на римски диалект, демонстрира новата си калъфка на мобилния телефон в златно-червено и цитира Марк Аврелий. Играчите също изглеждат ентусиазирани. Спинацола призна, че Жозе „е оставил веднага страхотно впечатление“.
Не може да има реални преценки обаче преди началото на сезона. Мауриньо не е обещавал бърз възход, но въпреки това ще бъде оценен за представянето начело на отбора си. Конкуренцията този сезон в Серия А ще бъде ожесточена, като клубовете от Милано са възродени, Аталанта се утвърждава в челото, да не говорим за Ювентус.

Рома започва сезона с плейофа за Лигата на конференциите на 19 август, а реваншът ще е на 26 август. Между тях на 22-ри вълците приемат Фиорентина на старта на Серия А. Времето за подготовка ще бъде кратко, като Кристанте ще започне да тренира едва в понеделник. Спинацола не се очаква да се върне по-рано от 4 до 5 месеца, след като скъса ахилес срещу Белгия (2:1) на четвъртфинала на Евро 2020.

Стенописът издържа три дни, преди да претърпи вандалски акт. Привържениците на Лацио наложиха изображение на техния нов треньор Маурицио Сари, издухвайки облак дим в лицето на съперника си. Мауриньо все още не е поел отговорност за представянето на Рома, но все пак вдъхновяваза произведения на изкуството както от тези, които биха искали да успее, така и от другите, които искат да се провали…

Ники БАНДИНИ, „Гардиън“, превод на в-к "Тема спорт"