Година по-късно жребият пак събра Рома и ЦСКА на континенталната сцена. Тогава вълците и армейците бяха в групите на Лига Европа, а сега в тези на Лигата на конференциите. Периодът може и да е кратък, но съперникът е доста променен. На първо място Жозе Мауриньо смени сънародника си Пауло Фонсека на кормилото, в състава вече ги няма ПауЛопес, Бруно Перес, Жуан Жезус, Педро и Един Джеко. Шампионът от Евро 2020 Леонардо Спинацола пък е контузен и ще пропусне сблъсъците срещу червените.

  • РУИ ПАТРИСИО

33 г., 189 см, португалец, вратар, 5 мача

Националът на Португалия е призован да заключи вратата на вълците. Нещо, с което не успяха да се справят предшествениците му ПауЛопес (Исп) и Робин Олсен (Шв). Неслучайно джалоросите упорито го преследваха и в крайна сметка срещу 11,5 млн. евро го купиха от Уулвърхемптън. РуиПатрисио се е доказала като стабилен вратар с ефективен,а не толкова атрактивен стил. Стражът има зад гърба си огромен опит с общо 597 мача за Спортинг Лисабон, Уулвс и Рома, а също и 99 за мореплавателите.

  • РИК КАРСДОРП

26 г., 184 см, нидерландец, защитник, 64 мача, 1 гол

Юношата на Фейенорд в началото на кариерата си е халф, но постепенно го изместват на десния бек. Миналото обаче не е забравено и в момента Карсдорп е типичен краен защитник с афинитет към атаката. Това обаче си има и своите минуси – нидерландецът изпитва сериозни затруднения срещу пъргаво и бързо крило. Рик е издръжлив и мощен физически (184 см), в родината прозвището му е Влака. Карсдорп е в състояние да поддържа високо темпо през целия мач, притежава и добро центриране от фланга.

  • РОЖЕР ИБАНЬЕС

22 г., 188 см, бразилец, защитник, 54 мача, 2 гола

През януари 2019 г. Аталанта купи Ибаньес за 4 млн. евро от Флуминензе. Бразилският централен защитник обаче записа само две участия за бергамци (в Серия А и в Шампионската лига) и следващия януари се озова под наем в Рома. Джалоросите останаха доволни и срещу 9 млн. евро го взеха за постоянно. През миналия сезон Ибаньес бе със статута на титуляр и този се очертава да е същото. Бразилецът е добър с топката в крака, няма проблем да даде точен пас на 30-40 метра и със сигурност го чака добро бъдеще.

  • КРИС СМОЛИНГ

31 г., 195 см, англичанин, защитник, 58 мача, 3 гола

Централният защитник се оказа излишен в Манчестър Ю и преди две години дойде под наем. След една кампания на „Олимпико” Смолинг бе откупен за 15 млн. евро. Миналия сезон бившият английски национал бе постоянно преследван от контузии, което се отрази на представянето му и той записа 21 участия във всички турнири. Ръстът му позволява да е безкомпромисен на втория етаж, добър е в персоналната опека. Включва се при статичните положения и е опасен пред вратата на съперника. Може де се справя нелошо и като десен бек.

  • ДЖАНЛУКА МАНЧИНИ

25 г., 190 см, италианец, защитник, 87 мача, 6 гола

Юношата на Фиорентина дойде във Вечния град заедно със Смолинг и по същата формула – в случая преотстъпен от Аталанта. Постепенно се наложи като титуляр в сърцето на отбраната, с което си заслужи постоянен договор. Манчини първоначално започва като халф, но е изтеглен в отбраната. Агресивен и мощен физически, Джанлука умело се включва и в атаките на тима. Негов идол е Марко Матераци и в негова чест носи №23. Бе в разширения състав на Италия за Евро 2020, но отпадна за сметка на Рафаел Толой.

  • МАТИАС ВИНЯ

23 г., 180 см, уругваец, защитник, 5 мача, 0 гола

Виня бе взет за алтернатива на Леонардо Спинацола, но тежката контузия на титулярния ляв бек принуди уругваеца веднага „да скочи” в дълбокото. Матиас има достатъчно самочувствие да се справи, след като бе повишен от младежкия национален отбор и това лято бе титуляр за селесте по време на Копа Америка. Освен че се справя на ниво с преките си задължения, той е настроен доста офанзивно. Запазена марка са му пробивите на скорост по фланга и центриранията в пеналта.
 

  • ЛОРЕНЦО ПЕЛЕГРИНИ


25 г., 186 см, италианец, халф, 157 мача, 23 гола

Капитанът на вълците е универсален полузащитник, участващ и в двете фази. От началото на сезона специалистите го определиха за най-силно представящия се италиански халф, което странно убягна на селекционера Роберто Манчини. Столичанинът е юноша на Рома, през 2015 г. бе продаден на Сасуоло, но две по-късно вълците се усетиха и се възползваха от клаузата за обратно откупуване. Пелегрини притежава отличен поглед върху играта, контролира ритъма, а повечето му голове са след мощни удари от дистанция.

  • БРАЯН КРИСТАНТЕ

26 г., 186 см, италианец, халф, 130 мача, 9 гола

Кръстеният на Браян Фери халф заради баща си има и канадски паспорт, но и за миг не се е колебал кой национален отбор да избере. Възпитаникът на школата на Милан е преминал през абсолютно всички възрастови категориина скуадра адзура, преди да триумфира на Евро 2020. След като росонерите не му дадоха шанс,Кристанте игра за Бенфика, Палермо, Пескара и Аталанта, преди да намери своето място в Рома. Работоспособният и поливалентен полузащитник неслучайно е сред вицекапитаните на вълците.

  • ГОНСАЛО ВИЯР

23 г., 181 см, испанец, халф, 58 мача, 0 гола

Миналия януари Вияр се озова при джалоросите след трансфер от втородивизионния Елче. През сезон 2017/18 г. играе в дубъла на Валенсия под ръководството на Любослав Пенев. Централен и офанзивен полузащитник, по игровите си характеристики е сравняван с Андрес Иниеста и самият Гонсало признава, че е вдъхновен от него. Притежава отлична техника и контрол върху топката, добър е и при нейното отнемане. Тази година с Ла Роха (до 21 г.) отпадна на полуфинал от Португалия (0:1) на еврофиналите.

  • ЖОРДАН ВЕРЕТУ

28 г., 177 см, французин, халф, 86 мача, 21 гола

Основният дузпаджия на джалоросите. Верету е съвременен плеймейкър, който може не само да организира офанзивните действия, но и да играе пред защитата.Французинът притежава прекрасни техника и отличен поглед, които му позволяват да изпълнява различни роли и да компенсира липсата на впечатляващи физически данни. Жордан умело действа между линиите, силен е при пресичането на пасовете и съумява с находчиви пасове да извежда съотборницитеси задгърба на отбраната на съперника.

  • НИКОЛО ДЗАНИОЛО

22 г., 190 см, италианец, халф, 73 мача, 16 гола

Дзаниоло е считан за един от най-обещаващите играчи не само в Италия, а и на европейската сцена. Отличен дрибльор, Николо действа като атакуващ полузащитник, ляво крило (естествената му роля), но също и отдясно, а и като фалшива деветка. Физическата му мощ и скоростта в комбинация с техниката го правят трудно удържим за всяка отбрана. Обича да стреля от разстояние, ударите му с левия крак са опасни. 2020-а бе кошмарна за него – през януари скъса връзки на дясното коляно, а през септември и на лявото.

  • ХЕНРИХ МХИТАРЯН

32 г., 177 см, арменец, халф, 78 мача, 25 гола

Звездата на Армения е в зенита на кариерата си. Мхитарян едновременно е атакуващ халф и нападател, пъргав и бърз, с отлична визия и техника, като само липсата на физика му попречи да направи още по-успешна кариера. Неговите интелигентност и тактическа дисциплина го превръщат в ключова фигура в отборите, чиито цветове защитава. За Мхитарян не е проблем при нужда да изпълнява и трите роли в атаката, а внушителният брой асистенции говори, че обичайният егоизъм при офанзивните играчи напълно му е чужд.

  • ТАМИ ЕЙБРАХАМ

23 г., 190 см, англичанин, нападател, 4 мача, 1 гол

40-милионният Ейбрахам е перлата в лятната селекция и най-желано попълнение за Мауриньо. Тами е наследникът на Един Джеко и новият №9 на вълците за години напред. Синът на нигериец и англичанка пристигна като носител на ШЛ и Суперкупата на Европа с Челси, макар за втория трофей да няма игрови принос. Ръстът му е идеален за централен нападател, а скоростта и техническите му умения го правят полезен и по двете крила. Ейбрахам не е консуматор, едно от ценните му качества е умението да участва в изграждането на атаките.

  • ЕЛДОР ШОМУРОДОВ

26 г., 190 см, узбек, нападател, 5 мача, 1 гол

Вторият узбекистанец в Серия А след Иляз Зейтулаев (Реджина, 2004-06) дойде от Дженоа. Баща му Азамат и чичо му Илхомсъщо са били футболисти. Шомуродов е централен нападател, който може да атакува и от дълбочина, силният му крак е десният. Подвижен е, умело гардира топката и добре кореспондира със съотборниците си. Ръстът му помага да печели повечето въздушни двубои. В родината си е известен като Узбекистанския Меси, макар трудно да се намират допирни точки с оригинала.

  • БОРХА МАЙОРАЛ

24 г., 182 см, испанец, нападател, 47 мача, 17 гола

Острието кара втория си сезон в Рома под наем от Реал М. Борха израства в скромно семейство, роден е в Парла край Мадрид и страда от диабет. Балета за трети път го преотстъпва след Волфсбург и Леванте. Притежава голов нюх, а умее да играеуспешно и с гръб към вратата. Освен това стреля с двата крака, а заради скоростта си е непредсказуем и труден за опазване в наказателното поле. Испанецът е двукратен европейски шампион с Ла Роха – през 2015-а със селекцията до 19 г., а през 2019-а и с тази до 21 г.

Забележка: Статистиката се отнася за всички турнири с екипа на Рома.

Материал на Юлиян ДИМИТРОВ, в-к "Тема спорт"