Един от най-големите треньори на нашето време Жозе Моуриньо навършва 60 години днес. Наставникът на Рома със сигурност ще е в добро настроение, защото неговия тим е в отлична позиция да атакува топ 4 в Серия А и да влезе в Шампионската лига. Вълците са с равни точки с Лацио и Интер на третото място. Португалецът вече спечели купа за тима - Лигата на конференциите миналия сезон.

Моуриньо се чувства отлично в Рим. Той отхвърли примамливи оферти да поеме Португалия и Бразилия. Иска да работи в клубен отбор и в Рома се представя на ниво. Показателите на Вълците показват неговата голяма сила - защитата.

Рома е №1 по спечелени точки през 2023 г. в Серия А - 10. Повече от Наполи (9), Аталанта (8), Лацио и Интер (7). Причина за това е защитата. Вълците са пуснали само 16 гола от началото на сезона. Това не е най-доброто постижение, но не отстъпва с много на Наполи (14), Лацио и Ювентус (15). На четвърто място е по сухи мрежи - 7 и второ място по допуснати точни удари (54). Освен това Рома се представя феноменално като гост - 21 точки. Единствено лидерът Наполи е с по-добри показатели.

Моуриньо имаше изключително интересна кариера до тук. Докато беше в своите 20 години бе футболист за кратко в Белененсес с треньор баща му - Феликс. На 30 бе помощник на Боби Робсън в Спортинг, на 40 вече подготви Порто за успехите за Купата на УЕФА и Шампионската лига, преди да отиде в Челси, където спечели какво ли не, и разбира се, требъла в Интер. 50-те му години бяха най-бурни. От хаоса в Реал Мадрид, до уволнението от Челси и Манчестър Юнайтед.

Роден на 26 януари 1963 г. в кариерата си Жозе Моуриньо е спечелил 2 Шампионски лиги, купата и Суперкупата на Португалия, 3 титли на Англия, купата на Англия, 4 Купи на лигата в Англия, 2 пъти Къмюнити шийлд, Лига Европа, 2 титли на Италия, една купа на Италия, титлата, купата и Суперкупата на Испания с Реал Мадрид, плюс Лигата на Конференциите с Рома.