Един от най-великите италиански треньори Карло Мацоне почина днес на 86-годишна възраст. Бившият наставник на Рома не бе ръководил тим от 2006 г. Мацоне и до ден днешен държи рекорда за най-много мачове като треньор в Серия А - 792. Той е човека, дал дебют във футбола на Франческо Тоти, изградил като играч Андреа Пирло, и тренирал звезди като Роби Баджо и Пеп Гуардиола.

Преди всеки мач от Серия А този кръг ще има едноминутно мълчание в чест на Карло Мацоне, като ще бъдат показани някои от най-великите му фрази. Едва този следобед излязоха новините, че Мацоне е починал на 86-годишна възраст, само часове преди началото на сезон 2023-24.

Един от най-известните моменти с негово участие бе как тича по дължината на терена, за да крещи на феновете на Аталанта, които го обиждаха в продължение на 90 минути, точно когато Бреша грабна изравнителния гол при равенство 3:3. В Бреша той за първи път работи с Баджо и Гуардиола, създавайки приятелство, което остана до смъртта му, толкова много, че Гуардиола лично се обади, за да покани Мацоне на финала на Шампионската лига през 2019 г.

Франческо Тоти направи своя дебют за Рома под ръководството на Мацоне и направи това трогателно изявление. "Баща, треньор, учител. Просто, Карло Мацоне. Вечно благодарен, мистър”.

Неговият стил на говорене на чисто римски диалект се превърна в забавен анекдот за мнозина, включително този, представен днес от Буфон.

„Парма водеше с 1-0 15 минути преди края и аз спасих тройно, за да подсигуря резултата срещу Бреша. В края на мача Мацоне се приближи и в тълпата от хора каза: „Буфон… какво ти направих, за да го заслужа?? Изглеждаше като Лазар днес… издигна се от мъртвите! Карло Мацоне представлява футболна икона, която плени сърцето ми. Неговата огромна страст, която се разля в екипите му, беше наистина уникална и неповторима. Новината за смъртта му оставя дупка, която не може да бъде запълнена, но влиянието му винаги ще остане.“

Друг от най-известните му анекдоти беше разказан от Амедео Карбони, когато тръгваше в атака от краен защитник за Рома.

„Амедео, колко мача си играл?“

„350, треньор.“

„И колко гола вкара?“

"Четири."

„Тогава къде, по дяволите, мислиш, че отиваш, Амедео, върни се в защита!“