Един от най-великите италиански треньори Карло Мацоне почина днес на 86-годишна възраст. Бившият наставник на Рома не бе ръководил тим от 2006 г. Мацоне и до ден днешен държи рекорда за най-много мачове като треньор в Серия А - 792. Той е човека, дал дебют във футбола на Франческо Тоти, изградил като играч Андреа Пирло, и тренирал звезди като Роби Баджо и Пеп Гуардиола.

Преди всеки мач от Серия А този кръг ще има едноминутно мълчание в чест на Карло Мацоне, като ще бъдат показани някои от най-великите му фрази. Едва този следобед излязоха новините, че Мацоне е починал на 86-годишна възраст, само часове преди началото на сезон 2023-24.

Един от най-известните моменти с негово участие бе как тича по дължината на терена, за да крещи на феновете на Аталанта, които го обиждаха в продължение на 90 минути, точно когато Бреша грабна изравнителния гол при равенство 3:3. В Бреша той за първи път работи с Баджо и Гуардиола, създавайки приятелство, което остана до смъртта му, толкова много, че Гуардиола лично се обади, за да покани Мацоне на финала на Шампионската лига през 2019 г.

RIP #Mazzone

pic.twitter.com/LJxmr1mpsD

— Giovanni Capuano (@capuanogio) August 19, 2023

Франческо Тоти направи своя дебют за Рома под ръководството на Мацоне и направи това трогателно изявление. "Баща, треньор, учител. Просто, Карло Мацоне. Вечно благодарен, мистър”.

Неговият стил на говорене на чисто римски диалект се превърна в забавен анекдот за мнозина, включително този, представен днес от Буфон.

Carlo Mazzone rappresenta una icona calcistica che ha catturato il mio cuore. La passione travolgente che riversava nelle squadre è stata davvero unica e irripetibile.

A riprova del suo magnifico temperamento ho un aneddoto fantastico a margine di un Parma-Brescia finita 3-0.… pic.twitter.com/VZirbtBKEE

— Gianluigi Buffon (@gianluigibuffon) August 19, 2023

„Парма водеше с 1-0 15 минути преди края и аз спасих тройно, за да подсигуря резултата срещу Бреша. В края на мача Мацоне се приближи и в тълпата от хора каза: „Буфон… какво ти направих, за да го заслужа?? Изглеждаше като Лазар днес… издигна се от мъртвите! Карло Мацоне представлява футболна икона, която плени сърцето ми. Неговата огромна страст, която се разля в екипите му, беше наистина уникална и неповторима. Новината за смъртта му оставя дупка, която не може да бъде запълнена, но влиянието му винаги ще остане.“

Ciao Mister.

Ti vorremo sempre un bene immenso ?❤️

Forza Roma!#ASRoma pic.twitter.com/VyP5vU32ix

— AS Roma (@OfficialASRoma) August 19, 2023

Друг от най-известните му анекдоти беше разказан от Амедео Карбони, когато тръгваше в атака от краен защитник за Рома.

„Амедео, колко мача си играл?“

„350, треньор.“

„И колко гола вкара?“

"Четири."

„Тогава къде, по дяволите, мислиш, че отиваш, Амедео, върни се в защита!“