Вторият кръг в Серия А ще донесе интересен прецедент в италианския футбол. Даниеле Довери беше избран да ръководи предстоящия сблъсък на Рома срещу Верона като гост в събота вечерта. Реферът е живее в Рим и това ще е първия случай в историята на калчото, когато съдия ръководи мач на отбор от мястото където живее.

До сега имаше правило, което гласи, че съдиите не могат да поемат мачове с отбори от същия регион като този, в който живеят, но то беше премахнато от италианската асоциация на съдиите, AIA. Довери е първият рефер, който се възползва от това ново правило.

Самият Довери е роден и израснал във Волтера, Тоскана и наскоро заяви, че местоположението на текущото местожителство на рефера не трябва да оказва влияние върху процеса на вземане на решения на терена. Цитиран от "Кориере дело спортн", Довери каза: „Ще се радвам да бъда съдия на Рома и най-вече това ще бъде стъпка напред за цялото футболно движение. Промяната в правилата признава заслугите и професионализма на реферите, които са много високи и през 2023 г. не могат да бъдат измерени по местоживеене“.

Рома гостува във Верона в събота вечерта от 21,45 ч.