В момента нападателният дует на Рома е оформен в цялото си потенциално величие и в действителната си крехкост. Лукаку и Дибала или Дибала и Лукаку, както и да го обърнете, това е страхотна атака и тифозите на джалоросите с право се гордеят и могат да мечтаят. Нападение, съставено от гениален техничар и безпощаден таран, е убийствена комбинация. Но това, че те вече си говорят и започват да се опознават, не означава, че веднага могат да заиграят заедно.

Лукаку не проведе лятна подготовка и тренира с дубъла на Челси. Дибала пък усети боцкане в бедрото по време на мача срещу Верона (1:2) и веднага спря. Така че в петък вечерта срещу Милан на „Олимпико“ няма абсолютно никакъв шанс да ги видим да играят заедно. Дори е възможно нито един от тях да не се появи срещу росонерите. Вярно е, че Моуриньо хвърли Уесли Снайдер току-що пристигнал в Интер в Дерби дела Мадонина, но в сравнение с преди тринадесет години всичко е различно. Като се започне от физическата структура на нидерландеца в сравнение с монументалната на белгиеца. За да бъде в оптималното си състояние Ромелу трябва да е поне 101 кг, а сега видимо е по-тежък.

Какво означава това? Не искам да играя пророка на съдбата, но поради разнообразните проблеми и на двамата през миналия сезон твърде вероятно е Дибала и Лукаку да изиграят малко мачове заедно. По-скоро ще отнеме известно време на белгиеца да влезе във форма и на аржентинеца напълно да укрепи копринените си мускули. Междувременно шампионатът ще продължи и рискът, който Рома поема, е този да види, че зона Шампионска лига се отдалечава. Новият Милан вдъхновява и лети, като още този уикенд вълците могат да останат на осем точки от върха в Серия А. А какво ще се случи по-нататък, ако разликата от лидерите стане още по-голяма?

Малко помощ може да дойде от паузата за националните отбори, при условие че нито Дибала, нито Лукаку бъдат повикани поради физическото им състояние. В противен случай това ще бъде подем за джалоросите, много подобен на мъченията на Сизиф.

Джанкарло Падован, Calciomercato, превод на Тема спорт