Синдромът на третия сезон на Жозе Моуриньо се прояви още веднъж в кариерата на именития специалист. „Рома“ записа най-лошия си старт в Серия А след 1:4 от новака „Дженоа“. Вълците са с едва 5 точки от възможни 18. В първите 6 кръга финалистът в Лига Европа спечели само веднъж при 7:0 над „Емполи“, допускайки цели 3 поражения.

Привържениците на тима са обезпокоени, че „Рома“ е в капан на тревожна тенденция, която досега винаги се е проявявала при Специалния – слаби резултати в третата година.

През 2007 година Жозе си тръгна от „Челси“ по взаимно съгласие в първите дни от своя трети сезон начело на „сините“.  Начело на „Интер“ прекара 2 сезона, след което получи предложение от „Реал“ (Мадрид). На „Сантяго Бернабеу“ португалецът изкара точно 3 лета, но в последната кампания тимът се представи незадоволително. Впоследствие Моу се завърна на „Стамфорд Бридж“, където отново спечели титлата, но бе уволнен през декември 2015 година в средата на третия си сезон, който се превърна в кошмар за „сините“.

Тенденцията се затвърди и в „Манчестър Юнайтед“, където мениджърът прекара по-малко от 3 години, след като бе уволнен, за да дойде Оле-Гунар Солскяер.

„Извиних се и на стадиона, но нямам никакво желание да говоря – обясни цитираният от "Труд" Жозе след крушението в Генуа. – Не съм разговарял и с футболистите, а когато това се случва, означава, че няма не мога да навляза в дълбочина и на въпросите, които искате да ми зададете.“

Впоследствие Моуриньо обясни, че контузията на Диего Йоренте е объркала плановете му, а по-късно във входа на срещата е бил задължен да смени и Джанлука Манчини заради наличен жълт картон и аргументация с рефера. Той подчерта важната роля на продадения вече бранител Роджър Ибанес и на отсъстващия Крис Смолинг.

„Той е и моят най-лош старт на сезон, но е също толкова вярно, колкото и това, че преди мен „Рома“ не бе играла на два поредни финала в Европа“, уточни в типичен стил именития треньор, печелил Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите.