Само пет точки от първите шест кръга. Стартът на сезона за Рома съвсем не е това, което феновете очакваха, когато разбраха, че Ромелу Лукаку пристига да подсили атаката на Вълците. Белгиецът вкара вече 3 гола, но това не помогна много в първенството. Рома прави най-слабия си старт от 14 години, а това е лично негагивно постижение на Жозе Моуриньо в кариерата след 6 кръга.

Какво обаче се обърка. Кои играчи не се справят на ниво и кои са тези, които играят добре, въпреки негативните резултати. Ето някои от интересните цифри.

Според анализ на Opta, който обобщава представянето на всички играчи в Серия А в показател по скалата от 1 до 100, катастрофата на Рома започва с вратаря. Руи Патрисио е допуснал 11 гола в шест мача, като е запазил мрежата си чиста само срещу Емполи, но преди всичко е направил само 8 спасявания. Той е 19-и в лигата, като зад него е само Алекс Мерет от Наполи (6).

Това означава, че процентът на попаденията допуснати от Рома, спрямо общия брой е доста висок. Моуриньо също посочи това след поражението в Генуа, без да обвинява вратаря, но наблюдавайки обективно негативните данни. Според прогнозите за т.нар. очаквани голове (7), Руи Патрисио е допуснал четири гола повече от "допустимото".

Въпреки това Рома не взе друг вратар, а предпочете да привлече краен бранител в лицето на Кристенсен, който не повиши средното ниво на позицията. Моуриньо пък не смята, че Свилар е готов да поеме титулярната позиция и Руи Патрисио остава между гредите.

Вторият най-малко продуктивен играч в състава до момента е Кристенсен, изпреварващ капитана Лоренцо Пелегрини, който обаче има алибито на физическите проблеми, смущаващи го през първите седмици на сезона. Но и Дибала плува в долните етажи на таблицата, ако не броим двата му гола срещу Емполи. Срещу Торино и Дженоа той изигра два пълни мача подред след една година без подоно нещо (тогава Удинезе плюс Лудогорец, отново в разстояние на четири дни, през септември 2022 г.). Аржентинецът определено не изглеждаше в добра форма. Негова беше и грешката, която доведе до гола на Ретеги в края на първото полувреме.

От друга страна, не е изненадващо, че Кристанте е на почетната стълбичка на най-добрите играчи: той е втори не само заради двата отбелязани гола, но и заради общия си принос за баланса на отбора. Първото място обаче принадлежи на Андреа Белоти, който се превърна в луксозна резерва, откакто Моуриньо може да разчита на Лукаку на пълен работен ден.

Белоти е играчът, който е дал най-много в отбора досега -  2 гола и 3 асистенции не са малко, спрямо изиграните минути. На трето място сред най-добре представилите се ще бъде Ренато Санчес, който обаче вече два пъти излиза заради контузия. Възстановяването му може да стане много важно за Рома, които с него на терена никога не са губили, а без него са грабнали само 1 точка (1:1 в Торино) в 4 мача.

Може би това е съвпадение, но по-вероятно е да не е така. Другият играч, който оправдава очакванията, е Джанлука Манчини, най-надеждният от обновената защита. Всъщност Моуриньо го замени в Генуа само за да му спести червения картон.