С гол от дузпа на Матия Дзакани Лацио отстрани Рома на четвъртфиналите на Купата на Италия и се класира сред последните 4 в турнира. В дербито на Рим нямаше много футболни емоции, но беше изключителна битка и завърши с масово меле и три червени картона. Орлите отиват на полуфиналите, където чакат победителя от Ювентус - Фрозиноне.

Дерби дела Капитале никога не е обикновен мач, макар и двата отбора да имат трудности в Серия А този сезон. Все пак Лацио е в подем след три поредни победи в първенството, които пратиха тима на 3 точки от топ 4. Капитанът Чиро Имобиле и болният от грип Иван Проведел пропуснаха дербито, а Густав Исаксен и Луис Алберто бяха контузени, но Алесио Романьоли се завърна след два месеца в лазарета. Еван Ндика и Хусем Ауар не са на разположение за Рома, като отпътуваха за Купата на Африканските нации. Ренато Санчес, Крис Смолинг, Тами Ейбрахам и Мараш Кумбула бяха с контузиии, а Диего Йоренте и Лоренцо Пелегрини също имаха физически проблеми, но бяха в тима.

Тати Кастеянос се възползва от ужасен пас на Расмус Кристенсен, за да излезе на чиста позиция, но удара му бе блокиран от Джанлука Манчини. Същият защитник застана на пътя на Мануел Ладзари, за да отклони друг удар, а дебютиращият за Лацио Христос Мандас се размина с топката, докато беше фаулиран от Ромелу Лукаку. Манчини отново бе решаващ в защита, за да попречи на Матео Гуендузи да засече от шест метра центриране на Ладзари.

Пауло Дибала напусна  с контузия на полувремето, но първият истински шанс в мача беше за Лацио, когато Фелипе Андерсон проби отдясно и пусна за Матиас Весино, принуждавайки Руи Патрисио да спаси с една ръка. При последвалия корнер обаче Кастеянос стигна пръв до топката, и новото попълнение на Рома Дийн Хуйзен само изрита задната част на глезена му за неизбежна дузпа. Матия Дзакани я реализира за 1:0.

Рома най-накрая имаше истинска възможност за гол в 88-ата минута, когато Сардар Азмун подаде към Андреа Белоти, но Мандас се намеси добре. Дълбоко в добавеното време дойде големия екшън. Педро получи втори жълт картон за жестоко сдърпване с Леандро Паредес, така че и испанецът, и Лука Пелегрини ще бъдат наказани за първия мач от полуфиналите. Напрежението стигна до Сардар Азмун, който също получи червен картон за удар в тила на Николо Ровела. Грозните сцени продължиха и след края на мача. Джанлука Манчини получи червен картон след последния съдийски сигнал.