Апелативната комисия към БФС потвърди наказанието на Дисциплинарната комисия за изваждането на Литекс от "А" група, стана ясно преди минути.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Санкцията на президента на Трифон Попов, който пое вината за изваждането на "оранжевите" от стадион "Георги Аспарухов", също остава в сила.

Последната дума по казуса ще има Изпълкома на БФС, който може да върне "оранжевите" в елита. Очаква се върховният орган в българския футбол да се събере тази седмица, след което да се произнесе по случая с лочванлии.

Официалното съобщение на Апелативната комисия:

Апелативната комисия към Българския футболен съюз разгледа жалбата на ПФК Литекс Ловеч. Обсъди възраженията и оплакванията на жалбоподателя. Прие същата за неоснователна и на основание чл.62 ал.3 от ДП остава жалбата без уважение и потвърждава решението на Дисциплинарната комисия при БФС, с което ПФК Литекс Ловеч е изваден от състава на А ПФГ, на клуба е наложена имуществена санкция в размер на 20 000 лева и глоба на изпълнителния директор на клуба Трифон Попов от 15 000 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 
 
При така стеклите се обстоятелства, Литекс би трябвало да започне от Б група, но от следващия сезон и при условие, че получи лиценз за нея. Освен това, би трябвало А група да намали броя на изпадащите, вероятно с един, и ще има само бараж за оставане.
 
Ето някои извадки от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/16, касаещи случаи с изваждане на отбор от състава на „А” група:
 
ЧЛЕН 6.
 
(7) Отбор, санкциониран с изваждане от състава на "А" ФГ в хода на първенството, се счита за изпаднал и през следващия сезон се състезава в "Б" ФГ, ако получи лиценз за нея.
 
Когато санкцията включва отнемане на професионален статут, отборът се състезава във "В" АФГ.
 
ЧЛЕН 24.
 
(11) Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група:
 
а) преди завършване на първия полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В "А" и „Б” ФГ за завършване на първия полусезон се счита последния изигран кръг от календарната 2015 г.
 
б) преди или след започването на втория полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.
 
в) бъдещето участие на отбор, напуснал или изваден от съответната група се решава от съответния администриращ орган, с изключение на изрично уредените случаи в настоящата Наредба.

Четете тук всички новини за изваждането на Литекс от "А" група!