Годишна заплата от 1,5 милиона английски лири е готов да извади "Нюкасъл" за българския нападател Димитър Бербатов. За това са признали от ръководството на "свраките" в предварителен разговор с Митко и неговия агент Емил Данчев, твърди "България Днес". Тези дни трябва да постъпи и официалната оферта за 35-годишния голаджия, който ще има на разположение няколко седмици, за да обмисли предложението.

В момента Бербатов е без отбор, след като договорът му с гръцкия ПАОК изтече след края на сезона и не бе продължен. Българинът се подготвя индивидуално, като всеки ден залага на здрави тренировки във фитнес залата. Интерес към застаряващата звезда не липсва и оферти са заваляли от няколко континента. Не е тайна, че арабски отбори също искат да имат тарана, а вариант пред Митко е и Америка.

Негова слабост обаче си остава английският футбол. Още повече че жена му Елена настоява семейството да се завърне на Острова. От началото на месеца няколко отбора от второто ниво на Чемпиъншип проявиха апетити към Бербатов. Освен "Нюкасъл" българският играч е спряган още за "Астън Вила" и "Нотингам Форест".

Първите два варианта са предпочитани от седемкратния футболист №1 на България. Бербо никога не е криел симпатиите си към отбора на "свраките", където легенда е неговият футболен идол Алън Шиърър. Приятелството му със Стенли пък може да го отведе в Бирмингам. Засега най-конкретни в предложението си са от "Нюкасъл". Те дават и най-тлъсто възнаграждение за евентуален едногодишен договор на Митко.

Българинът би получавал една от средните заплати в отбора, сочи справка от английските източници. Абсолютен лидер по приходи е нигериецът Сами Амеоби, който през последната кампания е получил 4,4 милиона паунда, но той няма да остане в отбора.

Друг от играчите с високи възнаграждения е френският халф Муса Сисоко с годишна заплата от 3,3 милиона паунда. Холандският вратар Тим Крул взема по 2,6 милиона паунда на година. Трябва да се уточни, че след изпадането на отбора в Чемпиъншип всички контракти ще бъдат предоговорени с по-ниски възнаграждения. Така най-високите заплати при "свраките" ще станат малко над 2 милиона.

За привличането на Бербатов зелена светлина дава и мениджърът на отбора Рафаел Бенитес. 56-годишният испански специалист е отлично запознат с качествата на българина. Рафа познава Митко още от времето, когато треньорът бе начело на "Ливърпул", а нападателят риташе за "Манчестър Юнайтед". Бенитес още сънува кошмари от дербито между двата отбора преди 6 години. Тогава Бербо забоде хеттрик и почти сам победи "мърсисайдци" за успеха с 3:2.

Ръководството от "Нюкасъл" имаше много сериозен интерес към Бербатов още през 2010 година, когато той носеше екипа на "Манчестър Юнайтед". От "Олд Трафорд" обаче поискаха твърде висока трансферна сума за нападателя в размер на 15-20 милиона паунда. Това бе и причината "свраките" да се откажат от подобна сделка.

Феновете на "Нюкасъл" също коментират доста активно евентуално привличане на Бербатов в своя отбор. Привържениците са раздвоени в мнението си дали отборът има нужда от 35-годишен нападател. Известно е, че единствената цел пред тима е незабавно завръщане в елита на английския футбол. Немалка част от феновете считат, че Бербо може да бъде много полезен с опита си, дори и да влиза само през вторите полувремена на мачовете. Те приветстват българина на "Сейнт Джеймсис парк" и го молят да приеме офертата.

Има и противници на идеята Бербатов. Преди дни един от най-крайните запалянковци на "свраките" избухна в социалната мрежа туитър, че ако Митко подпише с тима, ще си татуира лика му върху задника си.
Ако склони да подпише с "Нюкасъл", Бербо ще има емоционален мач още в първия кръг. Тогава "свраките" гостуват на бившия отбор на Митко "Фулъм". Българинът вероятно ще бъде радушно приет на "Крейвън Котидж", където игра до 2014 година.