Италианският колос Ювентус ще проведе камп в България от 5 до 9 септември. За него специално ще пристигнат треньори от Италия, които ще обучават родни деца и треньори. Събитието предизвика огромен интерес към малчуганите, които буквално се надпреварват да се запишат. По този повод Gol.bg и Bulgaria ON AIR се свърза с един от организаторите на събитието Благой Симеонов, председател на българския фенклуб на Юве у нас. Ето какво каза той:


Как беше осъществена връзката за организирането на Ювентус Джуниър Камп в България?
- Здравейте. Първо искам да благодаря на телевизия Bulgaria ON AIR и на Gol.bg за това интервю. Относно връзката – беше направена на това място миналата година. Всичко стана благодарение на г-н Ивайло Рачев, който успя да осъществи една мечта на Ювентус България и доведе легенда на италианския и световния футбол у нас – Тото Скилачи. Тази връзка и мечта за кампа беше реализирана.

Кампът ще се проведе от 5 до 9 септември в Царско село. Колко деца вече са се записали и колко още очаквате да се запишат?
- Интересът наистина е много голям. Очакваме доста деца. Запитванията на ежедневна база са доста големи. Даже днес ще имаме двама малки участника, които ще се запишат за кампа. Надяваме се бройката да е над 100, надяваме се на 150 участника. Колкото повече деца успеят да се докоснат до голям клуб като Ювентус и да усетят и видят как се тренира в такъв отбор, ще е толкова по-добре както за тях, така и за българския футбол. Ако се представят добре в кампа ще заминат за една седмица в детската школа на Юве във Виново.

Колко деца могат да бъдат изпратени в Торино?
- Към момента бройката е пропорционална. На стотина деца са се разбрали да заминат три, но ако качеството и способностите са високи, могат да бъдат изпратени и повече деца. Това ще преценят треньорите на Ювентус. Можещите няма да се ограничават.

На какви критерии ще бъдат подбирани децата, които ще пътуват за Италия и какво ще получат всички участници в кампа?
- Качествата ще ги преценят треньорите от Ювентус. Това са специалисти от най-високо спортно-техническо ниво, които подготвят деца за мъжкия отбор не само в Италия, но и по цял свят. Това става точно чрез камповете и за това им се доверяваме напълно. Няма да се търсят само качества на терена. В Юве изключително много се цени лидерството, отборната игра, уважението към противника. Треньорите, които ще дойдат в България, освен добри специалисти, са и добри психолози. Ще преценяват и поведението на самите деца, как тренират, как се отнасят към процеса, как се държат със своите противници на терена. Със сигурност ще се опитат да предадат стила на Ювентус върху децата.

Вече казахте, че ще има много подаръци за децата, които те несъмнено очакват с огромно нетърпение. Можете ли да разкриете какви ще са те?
- Освен стандартните екипировки – два броя тениски на Ювентус, два броя гащета, спортни чорапи, топка, раница и невероятната възможност да тренират под ръководството на треньори от клуба. Имат възможността да се докоснат до тях, защото не всеки ден специалисти от големи клубове идват в България, за да гледат родни деца. Това е една изключителна възможност. Ще има и изненади, но нека останат изненади. Имаме идеи и работим по тях.

На пресконференцията казахте, че ще дойде легенда на Ювентус в България. Можете ли да назовете нейното име ли поне да подскажете коя ще е тя?
- За момента не можем, защото и ние не знаем това име. В преговори сме със самия клуб. Известните личности имат ангажименти, които са свързани с Ювентус и името ще се разбере в дните точно преди кампа.

Български треньори също ще имат възможността да се учат от италианските си колеги. Александър Александров е лицето на кампа у нас и той ще подбере специалистите ни. Вече знаят ли се техните имена?
- Интересът от страна на треньорите също е много голям, защото кампа може да даде ноу-хау виждане за футбола, както за децата, така и за тях. Към момента имаме голям списък с треньори от цяла България. От Монтана, Пловдив, София и т.н. Накрая ще се опитаме да подберем най-добрия екип от наши треньори, които да работят с италианския екип и с децата.

Легендата Павел Недвед е започнал кариерата си от подобен камп. Можете ли да назовете други имена, които също са тръгнали от този път?
- Най-добрият пример към момента в Ювентус е Клаудио Маркизио. Той играе в отбора от 7-8 годишен, което е една мотивация за децата. Виждат, че се дава път на можещите и на тези, които показват постоянство. Подобни кампове са шанс за тях. Зависи и самите деца как се представят не само на кампа, но и след него. Това е комплексен процес на развитие. Не означава, че от един добър камп си бъдеща звезда. Напротив – трябва всеки ден да работиш за развитието си и големите звезди в днешния футбол вече го показват.

Милан вече организира камп у нас. Сега е ред на Ювентус. Тези събития ще помогнат ли на българския футбол крачка по крачка да отлепи от дъното? Всички знаем на какво дередже сме.
- Смятаме, че с подобни кампове, които внасят модерното във футбола – начини на трениране, методики, възстановяване, ще са изкючително полезни за развитието на футбола ни. Ще помогне на децата да придобият различна представа за футбола извън границите на страната ни. Не искам да изричам лоши думи за футбола ни, но може би играчите ни от ранна възраст не получават развитието, което получават връстниците им в Европа. Тези кампове ще послужат за децата и клубовете, чрез треньорите, които участват, да приложат методиките. Надяваме се това да помогне в изграждането на добри родни състезатели.

Очаквайте скоро и втората част от интервюто с Благой Симеонов.