Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов стана първият български професионален футболист, чийто клуб официално поднови тренировъчен процес след прекъсването на футбола заради пандемията от коронавирус, пише "24 часа".

Десподов се завърна в Австрия в понеделник. В Грац ще е и финалният етап от възстановяването на 23- годишния нападател от контузията, която го извади от строя през февруари. На 25 февруари българският национал претърпя операция в Инсбрук - артроскопия на глезена. Прогнозите бяха, че ще отсъства от терените между 6 и 8 седмици. От 8 март обаче и първенството на Австрия бе спряно заради пандемията, а Десподов се прибра в България, където следваше едновременно и плана за възстановяване, и мерките за борба с разпространението на коронавируса.

Този етап обаче за него приключи с присъединяването към “Щурм”. Клубът, воден от бившия треньор на Десподов в ЦСКА Нестор Ел Маестро, вече провежда занимания според разпорежданията - на малки групи, на тренировъчната база в Грац. Преди да подновят занимания, на всички футболисти, треньори и служители в клуба бяха направени тестове за коронавирус. А след като резултатите докажат, че няма опасност за здравето на хората от клуба и техните близки, тогава започва и самият тренировъчен процес по групи от вече потвърдено здрави играчи.

Преди седмица австрийското правителство разреши на професионалните футболни отбори в страната да започнат отново тренировки, за да се подготвят за възобновяването на сезона. Когато първенството стартира отново, лигата ще бъде отговорна за провеждането на тестове за коронавирус на играчите, които би трябвало да се правят в рамките на 48 часа преди началото на мача. Самите мачове ще са без публика.

Австрия се превърна в една от първите държави в Европа, която премахна блокирането на жизнени дейности, наложено с цел да се забави разпространението на коронавируса, и позволи хиляди магазини да се отворят отново във вторник.

Вицеканцлерът и министър на спорта Вернер Коглер заяви, че професионалните футболни тимове могат да тренират от 20 април. Самото първенство е спряно от 8 март. Министърът добави, че първоначално тренировките трябва да са на малки групи от по шестима играчи, като един и същи играч трябва да бъде само в една и съща група.

Подобни указания бяха дадени в Германия, където отборите започнаха да тренират преди две седмици. За немската Бундеслига се смята за все по-вероятно да бъде подновена без публика на 9 май. Планът е сезонът да бъде приключен до 30 юни. В този период трябва да се изиграят оставащите 9 кръга, полуфиналите и финалът за купата на Германия.