Саид Ибраимов може да се смята за най-успешният българки треньор зад граница, след като спечели шестата си шампионска титла в Казахстан. Ибраимов, който най-често е свързван като помощник на Станимир Стоилов, сега имаше изключително важна роля в сензационната титла на Тобол (Костанай).

Самият той отбелязва, че титлата му с Тобол може и да е първа, но при шестте трофея в бившата съветска република е работил с трима различни старши треньори. Той има четири със Станимир Стоилов в Астана, една пак в столичния клуб с Григорий Бабаян и сега в Тобол с Александър Москаленко.

За перипетиите по пътя към трофея, за бъдещето и за най-горещите събития около любимия му Левски и българския футбол Ибраимов говори пред БТА.

"На първо място чувствам удовлетвореност от работата си. Когато вече си шампион, някак си на заден план остават тренировките, напрежението, спадове, преодоляване на трудни моменти. Именно затова съм щастлив, че получихме резултат заради труда, който сме положили всички в клуба- ръководители, персонал, треньори и играчи. Аз съм просто един човек от екипа, и съм щастлив, че съм бил полезен с работата си", започна Саид Ибраимов.

"Факт е, че в Казахстан има два отбора, които са над останалите и са водещи- Астана и Кайрат. Наистина, и като финансов ресурс, и като играчи, които притежават, се открояват. Нормално е, във всяка държава има по 2-3 отбора, които са водещи. За да станеш шампион или да нарушиш спокойствието на такива грандове, се изисква изключително много работа. И да управляваш процес, който е заложен с идея и най-важното умеещ и знаещ, за да се постигне този резултат. Не случайно Тобол го постигна този резултат, защото този процес беше стартиран миналата година. Благодарение на ръководството на Тобол, но всичко започна с назначаването на един перспективен, млад и за мене най-добрия треньор в Казахстан - Григорий Бабаян. Още миналата година Тобол подсказа, че пътят, по който е тръгнал, ще даде резултат и завоюва 2-о място и се нареди между двата гранда. Кайрат тогава стана шампион, а Астана остана 3-и. Хубавото е, че ръководството продължи този път, а не както много пъти става, емоционално разочарование от пропуснатата титла
Не винаги емоционалните решения дават резултат. Това за мене е и ключът, че ръководството заложи отново на Бабаян. Който взе правилните решения и се стигна до този резултат- шампионска титла. За мене е изключителен успех на фона на многото предимства, които притежават двата големи отбора.

Пътят пред Тобол обаче имаше още едно препятствие. По средата на сезона старши треньорът Бабаян получи предложение да стане помощник-треньор на руския топ-клуб ЦСКА (Москва). И Тобол трябваше да продължи без него. Малко след това, в началото на месец август Саид Ибраимов се присъедини към отбора.

"Аз бях в непрекъснат контакт с тях- и със старши треньора, и с екипа. И след като Бабаян имаше предложение от такъв гранд като ЦСКА (Москва), нормално е да го приеме. И отново ще изтъкна, че се взеха рационални, а не емоционални решения. Ръководството, начело с акима на областта Арихимед Мухамбетов, взе решение, че по-добрият вариант в такъв момент е да се продължи целия този процес от останалия екип. Че процентите за успех са по-големи, отколкото ако се назначи нов треньор със свои идеи, с непознаване на футболистите и рискът наистина е по-голям. И след един сериозен разговор, приех това предизвикателство. Защото ръководството на Тобол е демонстрирало едно изключително уважение към мене като специалист.

"Запази се ядрото от миналата година и се добавиха футболисти, които бяха нужни. Един отбор не може да се изгради за кратко време, но в този момент това е правилното време. А и да не се правят резки промени със 7-8 нови играчи.

През този сезон Кайрат е лицето на футбола в Казахстан, играе в групите на Лигата на Конференциите. С въвеждането на новия формат на УЕФА подобна възможност се открива пред всеки шампион.

"Потенциал за нещо повече винаги има. Много е важно какво ще реши ръководството. Този отбор на Тобол има едно предимство и това е, че за първи път станаха шампиони. Това носи увереност и ги учи да преодоляват напрежението. Точно това се случи в Астана, когато бяхме. Футболистите придобиха една увереност след първата шампионска титла и неслучайно Астана с тези хора постигна успехи, които в скоро време друг отбор в Казахстан няма да постигне. В момента Тобол е на този кръстопът накъде ще поеме. Решение е на ръководството е с кои хора ще продължат пътя на развитие на този клуб.

"Форматът, който УЕФА въведе в Европейските турнири, е добър за държави като нашите. Примерът е Кайрат, който за първи път попада в групите. И благодарение на това, че миналата година бяха шампиони, елиминираха израелския отбор, влезе заслужено. УЕФА ти дава възможност да играеш мачове до декември и дори и да продължиш".

Пристрастията на Саид Ибраимов са свързани с Левски и в понеделник вечерта той беше на Герена, за да гледа "сините" с Ботев Враца (0:0).

"В Левски в момента се наблюдава един процес, след изключително труден период. Тъй като за град като Левски, всичко това, което се случи, е едно тежко бреме. Единственото положително, което виждам, е завръщането на Стоилов начело на отбора. Левскарската общност го искаше и най-после това се осъществи. Надявам се и искрено желая да се постигнат успехи, които ще помогнат на клуба да се върне там, където го искат тези, които обичат отбора. Нещата отстрани изглеждат надеждни, но не трябва да се заблуждаваме, пътят е изключително труден. А моето мнение е, че формулата е само една. Левски трябва да има отбор, който да постигне резултат и да стигне там, където са големите пари - в европейските турнири. Това е единственият път. Само отборът може да издърпа клуба".

Периодично в медиите се появяваха информации, че Ибраимов може да се върне в щаба на Стоилов и да бъде част от процесите, които трябва да изправят синия клуб на крака. Но още през август и септември от Казахстан опровергаха такива опции.

"В България много често се изпреварват събитията, много медии искат да са първи. И често публикациите се разминават с истината. След като дълго време съм бил в екипа на Станимир Стоилов, нормално е да се пише. Все пак много време съм бил помощник на един от най-добрите български специалисти. Този факт няма как да не ме радва. И съм работил със Стоилов не защото съм приятел от детството или семеен приятел, а вероятно опитвайки се да съм полезен, навярно съм си вършил работата по начин, по който не съм го разочаровал. Но е имало и моменти, в които не сме били заедно. Самият старши треньор определя хората, с които иска да работи и ще работи".

"Иначе следя всичко. Няма мач от българското първенство, независимо кой играе, да съм го пропуснал. Единствено, ако в същия момент летя някъде със самолет и нямам възможност. Гледал съм всички мачове в българското първенство, не само на Левски. И това не е от вчера и от днес. Не съм спирал да се развивам, никога не съм смятал, че знам много или всичко. Независимо кой мач гледам, аз го гледам все едно съм треньорът на скамейката на даден отбор. Това натоварва, но аз не гледам футбола като фен, а наблягам върху нещата, които се случват на терена. И хубавите, и лошите. Това ти дава информация, която е полезна за треньорската ми работа и за всеки, който е свързан с футбола".

На въпрос за бъдещето и дали ще приеме предложението да продължи в Тобол, роденият в Гоце Делчев бивш защитник заяви: "Моето бъдеще е свързано с футбола. Договорът ми изтича. Още на втория ден след като станахме шампиони бях извикан от ръководството и ми беше предложен нов договор. Но сега имам нужда от почивка, да обмисля нещата. Да, да играеш в Шампионска лига е предизвикателство. Но не само. А и една максимална мотивация да пордължа да се доказвам. Човек винаги трябва да даде максимума, за да е полезен там, където е.