Българският вратар Пламен Илиев смени  отборите в Румъния, след като днес в последния ден на трансферния период в страната премина от Херманщат в Университатя (Клуж). От "черно-белия" клуб в Клуж го представиха като изключително опитен и с много успехи.

"Добре дошъл в "У", Пламен Илиев!  В последните часове на трансферния период "У" направи нов ход и привлече вратаря Пламен Илиев. 30-годишен, висок 182 сантиметра, има три шампионски титли на България с отбора на Лудогорец, както и една спечелена купа, се казва в презентацията на Илиев на страницата на Университатя (Клуж).

Иначе във визитката му има 19 мача в националния отбор на България, 14 от които в официални кампании. Участвал е с Лудогорец във европейските клубни турнири – Шампионска лига и Лига Европа.

В мъжкия футбол влиза с екипа на Видима-Раковски (Севлиево), но истинската му звезда изгрява в Левски, след като пристига на стадион „Георги Аспарухов“. През 2015/2016 пристига в Румъния, като първият му отбор е Ботошани. След това се мести в Астра (Гюргево), където прави истински фурор – 20 сухи мрежи в 58 срещи. През януари 2019-а година се връща в Лудогорец, където има принос за осмата титла на разградчани, както и още две след това.

Вторият му период в Румъния започва с Динамо (Букурещ), откъдето обаче си тръгва, привлечен от офертата на Херманщат, по това време във втора лига. Спортен директор на отбора от град Сибиу е Дануц Коман – бивш вратар и президент на Астра, който го познава много добре.

По ирония на съдбата Пламен Илиев направи най-силния си мач с Херманщат именно при гостуването на Университатя Клуж, когато и двата отбора се борят за влизане в елита. Илиев помага за успеха на своите с 2:1, които печелят промоция. Новият му отбор пък мина през баражи, отстрани Динамо и също влезе. От началото на новия сезон обаче в Херманщат има финансови проблеми и Уни (Клуж) набързо решиха сделката.

Университатя (Клуж) обаче все още няма победа в първите 9 мача от новия сезон, като четирите точки са спечелени от четири равенства, а също така са претърпели и пет поражения. Само преди няколко дни беше взет и полският централен защитник Кристиан Новак от Видзев Лодз, а с Илиев защитата трябва да добие друг вид.