Българският защитник Страхил Попов направи нов силен мач за отбора си Юмраниеспор, който постигна важна победа с 1:0 като гост над Гиресунспор в среща от 18-ия кръг на местната Суперлига.

Срещата имаше изключително важно значение в борбата за оцеляване, като гостите от Истанбул стигнаха до успеха четири минути преди последния съдийски сигнал. Попадението беше записано на Антонио Мършич, от когото се отклони топката след изпълнение на корнер и няколко рикошета в крака на играчи и от двата отбора.

Домакините от Гиресун имаха надмощие, особено преди почивката, като Попов най-напред изчисти топката до гредата при удар на Хорман Кавмпусано, а след това успя да я измъкне от меле в малкото наказателно поле. В края на мача сайтът SporX.com даде оценки от 8,5 на трима играчи от Юмраниеспор, сред които и Попов.

С днешната победа червените от Истанбул имат 14 точки и изостават само на 3 точки от Анталияспор, който е първи над чертата на изпадащите. Гиресунспор е 12-и с 19 точки.

Веднага след това се игра и голямото дерби на Турция между Фенербахче и Галатасарай – двата най-популярни и най-успешни местни клубове. Срещата обаче не предложи нищо като съпротива, защото Галатасарай съсипа противника си с 3:0. Още преди почивка бившият футболист на Порто и на Рома Серджио Оливейра откри резултата. Дрийс Мертенс изпълни ъглов удар от ляво, топката мина зад дясната греда, където Оливейра посрещна топката и по диагонала наказа вратаря Алтай Байъндър.

2:0 стана в 78-ата минута, като преди това беше отменен още един гол на Галатарасай с помощта на системата за видеоповторения (ВАР). "Джим-бом" отнеха топката в средата на терена и бързо направиха числено превъзходство. Икарди комбинира с Милот Рашица, след това с едно докосване изведе съотборника си Керем, който прокара топката през краката на вратаря. След като изработи второто, Мауро Икарди в 10-ата минута на добавеното време при контраатака наказа "фенерите" с трети гол.

Напрежението властваше през всичките над 100 минути игра, като съдията Халил Мелер вдигна осем жълти и един червен картон. Директно беше отстранен от терена Ирфан Кахведжъ от домакините, след като в 86-ата той извърши грубо нарушение срещу Лео Дюбоа.

Това е девета победа за Галатасарай във всички турнири, което е далечен спомен с миналогодишните проблеми на отбора. С този успех жълто-червените от Галатарай дръпнаха в класирането с 4 точки преднина и вече имат 39. Фенербахче е с 35, а на 3-ото място за момента е Истанбул Башакшехир с 31.