Кирил Десподов ще бъде студент в Национална спортна академия. Футболист номер едно на България посети Ректората на НСА, за да подаде кандидатстудентските си документи. Очаквано, Десподов избра специалността „Футбол“ към факултет „Спорт“, с която се придобива професионална квалификация за треньор.  

"Избрах да уча в Национална спортна академия, защото тук са завършили едни от най-великите спортисти на България. Тук са и едни от най-добрите преподаватели, които могат да дадат най-важните знания и умения“, сподели четирикратният носител на титлата „най-добър футболист на България“.

 Кирил Десподов е капитан на националния ни отбор, а като нападател на гръцкия гранд ПАОК бе обявен за голмайстор за сезон 2023/24 на гръцкото първенство.

Сред елитните спортисти, които избраха да продължат образованието си в Академията, са Петър Мицин - световен и европейски шампион по плуване за юноши и младежи, първият български световен рекордьор в плуването, спечелил квоти за предстоящите Олимпийски игри в Париж, както и Божидар Саръбоюков – доказан талант в лекоатлетическите скокове, медалист от световно и европейско първенство за юноши и от европейския шампионат в зала за мъже.

Приемът за бакалавърските специалности на НСА продължава до 3 юли, а седмица по-късно - на 10 юли ще бъде обявено първото класиране. Документите се подават  онлайн, в Ректората на НСА или в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация из цялата страна  Кандидатите могат да избират между 67 вида спорт, педагогика на обучението по физическо възпитание и още много други актуални специалности, сред които треньор по бойно-приложна физическа подготовка, спортен мениджър, спортен аниматор, спортен коментатор, медицинска сестра, кинезитерапия, адаптирана физическа активност и спорт, треньор по кондиционна подготовка, уелнес и СПА консултант и др.

Академията е предпочитан университет, тъй като дипломата от НСА се признава по цял свят, а голяма част от специалистите се дипломират и с втора специалност, което удвоява шансовете им за успешна кариера.