Вицешампионът на България ЦСКА изпусна да победи английския Фулъм в първия си мач от груповата фаза на турнира Лига Европа. Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" завърши 1:1.

Армейците поведоха с фамозен гол на резервата Мишел Платини в 62 минута.

Радостта на червените футболисти обаче трая само 2 минута, когато най-старият лондонски клуб изравни след гол на централния си нападател Камара и грешка на младия армейски страж Иван Караджов.




Първото полувреме премина със спокойно темпо, без кой знае какви опасности и пред двете врати и много малко запомнящи се положение. Едно от тях бе още във втората минута.

Тогава от дясно Иван Стоянов шутира силно, но не нацели добре ъгъла и топката не намери очертанията на английската врата.

Две минути по-късно отново бившият капитан на Сливен Стоянов овладя коженото кълбо пред полето на Фулъм, но ударът му с десния крак бе слаб и вратарят на англичаните улови.

През първите двайсетина минути играта бе напълно равностойна. В 30 минута Саймън Дейвис центрира в наказателното поле на червените и се опита да намери Камара, но Иван Иванов бе добре пласиран, скочи високо и изби топката.

Гостите от Англия, за които в този мач не играха десет от титулярите им, успяха да застрашат сериозно вратата на ЦСКА чак в последната минута на мача. Камара подаде към Дейвис, който стреля, но първо Иван Иванов скочи високо, за да парира топката, а после и Караджов се справи със ситуацията.

Второто полувреме започна с по-бързо темпо, армейците раздвижиха играта си с влизането на Маркиньос на почивката.

В 53 минута той центрира в полето към Тодоров и топката се удари в ръката на Стивън Кели. Армейците поискаха дузпа, но реферът Цеферин отсъди само корнер. При повторението се видя, че играчът на Фулъм не игра умишлено с ръка.

Две минути по-късно вратарят на Фулъм Стокдейл отново бе на нокти. Делев достигна топката до самата аутлиния и върна към Маркиньос. Бразилецът с едно докосване я насочи към капитана Тодор Янчев, но той се размина с нея.

Дойде и 62 минута, която бе щастливата на армейците. Спас Делев овладя топката и я върна към Коста Янев. Той центрира към Маркиньос, бразилецът с гърди свали към своя сънародник Платини. И резервата на ЦСКА от границата на наказателното поле разстреля Стокдейл.

Еуфорията за армейците не трая дълго и само 2 минути по-късно 37-те хиляди запалянковци на стадион "Васил Левски" омърлушиха лица. Фулъм изравни с вратарски гол на Иван Караджов. Иван Иванов не успя да спре Камара, а Караджов бе излязъл неразчетено извън наказателното си поле и на празна врата централният нападател на англичаните нямаше как да не успее да насочи топката към вратата на червените.

През следващите десетина минути темпото спадна. Чак в 78 минута армейците създадоха интересно положение. Маркиньос подаде чудесно към Тодоров и той стреля опасно, топката се бе насочила право към вратата на Фулъм, но Стокдейл боксира топката в корнер.

ЦСКА - ФУЛЪМ 1:1

Голмайстори: 1:0 Платини (62), 1:1 Камара (64)

ЦСКА: Караджов, Минев, Котев, Ив.Иванов, К.Стоянов, Янчев, Мороз, К. Янев, Тодоров, Делев, И. Стоянов (Маркиньос, Платини)

ФУЛЪМ: Стокдейл, Пейнтсил, Смолинг, Беърд, Кели, Дейвис, Грийнинг, Рийзе, Гера, Невланд, Камара.