Още по темата

 

Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Днес ще ви върнем през пролетта на 2011 година, когато на "Уембли" в Лондон се изигра един от най-великите мачове в историята на Шампионската лига.

Тогава Барса разнебитва с 3:1 Манчестър Юнайтед и спечели Шампионска лига.

Големият финал в Лондон, 28 май 2011 година, стадион “Уембли”, 87 695 зрители

До финалната среща в Лондон достигат може би двата най-заслужили отбора през този сезон. Барса мачка всичко по пътя си и няма проблеми за класирането си на "Уембли". "Каталунците" се справят в група с Панатинайкос, Копенхаген и Рубин.

На 1/8 финалите Барса побеждава Арсенал, след това Шахтьор Донецк, а на полуфиналите е елиминиран Реал МАдрид на Жозе Моуриньо. Така след 1992 година испанците отново стъпиха на "Уембли" в битка за четвъртата си "ушата".

От своя страна Юнайтед също разполага с отличен състав, като в него личи името на Димитър БЕрбатов, но той остава извън групата на Сър Алекс Фъргюсън за решителната среща. Двата отбора се срещат на финал и през 2009 година, но тогава Барса категорично печели трофея.

Сега каталунците отново са считани за фаворити и в крайна сметка вдигат Шампионската лига. Мачът е равностоен единствено в първите 10 минути, когато Юнайтед налага страхотна преса, но не стига до нито едно голово положение.

След това Барса поема инициативата и открива резултата чрез Педро. Юнайтед има шанса да се върне бързо в мача с хубав гол на Уейн Руни. Той обаче е по-скоро случайност, отколкото закономерно отражение на силите на терена.

И това се потвърждава през второто полувреме, в което Барселона тотално надигрва "червените дяволи". И за пореден път над всички е Лео Меси, който вкарва страхотен втори гол и след това изработва третия гол, който Давид Вия вкарва с много прецизен удар.

Така 19 години след като триумфира за първи път в Европа точно на Уембли, каталунците печелят 4-тия си трофей. Веднага след финала се появяват стотици анализи и коментари дали този блестящ състав на Барселона не е най-добрият футболен отбор в историята.

Дали е така, или не, е трудно да се каже, а магическият тим дълго време празнува с купата под аплодисментите на "Уембли".

28 май 2011 година, Лондон, стадион "Уембли", 87 695 зрители

БАРСЕЛОНА - МАН ЮНАЙТЕД 3:1

1:0 Педро (27)
1:1 Рууни (34)
2:1 Меси (54)
3:1 Вийя (69)

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш (Пуйол), Маскерано, Пике, Абидал, Бускетс, Чави, Иниеста, Вийя (Кейта), Меси, Педро (Афелай)

МАН ЮНАЙТЕД: Ван дер Сар, Фабио (Нани), Фърдинанд, Видич, Евра, Валенсия, Карик (Скоулс), Гигс, Парк, Рууну, Ернандес

СЪДИЯ: Виктор Касаи (Унгария)

Пътят на Барселона до титлата:

Група 4
Барселона - Панатинайкос 5:1, 3:0
Барселона - Копенхаген 2:0, 1:1
Барселона - Рубин 1:1, 2:0

1/8-финал
Барселона - Арсенал 1:2, 3:1

1/4-финал
Барселона - Шахтьор Донецк 5:1, 1:0

1/2-финал
Барселона - Реал Мадрид 2:0, 1:1

Финал
Барселона - Ман Юнайтед 3:1