Без някакво особено напрежение Реал Мадрид стигна до убедителна победа с 5:1 над Базел в първия си мач от груповата фаза на Шампионската Лига, игран на стадион "Сантяго Бернабеу".

Белите имаха късмет да открият резултата още в самото начало на мача след автогол на Марек Сухи.

След това стана лесно за домакините и Гарет Бейл вкара чудесен втори гол, а веднага след това асистира за третия гол на Роналдо.

Португалецът пък на свой ред изработи четвъртия гол на Хамес Родригес. Гостите върнаха един гол чрез Гонсалес, а след това имаха две възможности да върнат още едно попадение.

Към края на мача Карим Бензема вкара пети гол за домакините.



Роналдо на два пъти пробва удари, като при първия случай топката се удари в ръка на играч на Базел пред наказателното поле, но съдията замълча. След това пък той прати топката над напречната греда.

Домакините имаха тотално териториално преимущество, но липсваше особена креативност в атака. Така те направиха поредица от няколко нехарактерни дълги центрирания. При първата смислена комбинация обаче се стигна до гол. Включилият се в атака Начо получи пас в наказателното поле и опита прострелно центриране, което рикошира в защитник и влезе в мрежата.

Швейцарците можеха да отговорят бързо, след като Щрелер получи полуниско центриране в наказателното поле и успя да засече с крак, но покрай вратата.

В средата на полувремето Лука Модрич изстреля истински снаряд от дистанция, който бе насочен близо до вратаря, но въпреки това го затрудни максимално и той едва изби в корнер. След втори корнер Пепе стреля остро с глава и след като Ваклик не успя да улови топката за малко да се стигне до добавка отблизо, но все пак вратарят успя да се поправи.

В 30-та минута Реал вкара втори гол. Модрич изведе прекрасно с копващо подаване зад защитата изскочилия Гарет Бейл, който изпревари вратаря за топката, прехвърли го с висок лоб и след това стигна топката и я чукна от въздуха в мрежата.

Само две минути по-късно двамата бивши играчи на Тотнъм изработиха нов гол. Модрич изведе Бейл отдясно в наказателното поле, той се вряза и без да се лакоми поднесе встрани пред вратата, където Роналдо засече на празна мрежа.

Проявата на уелсеца явно зарази дори и Роналдо и португалецът също не прояви егоизъм, изработвайки четвъртия гол. Той получи пас отдясно в наказателното поле и финтира защитник, но вместо да стреля с левия крак поднесе на тепсия на точката на дузпата за Бензема. Ударът на французина леко рикошира, омекоти се и това позволи на вратаря да избие пред голлинията. Връхлитащият Хамес обаче стигна пръв до топката и отблизо вкара на празна мрежа.

Увлечени в нападение обаче домакините бяха забравили защитата си и Базел върна един гол в 38-та минута. Гонсалес бе изпуснат и получи извеждащ пас, навлезе в наказателното поле преди да бъде застигнат от Пепе и с диагонален удар преодоля Касияс.

В последната минута Гонсалес можеше да вкара и още един гол, получавайки центриране в наказателното поле и нанесе хубав удар от движение, но прати топката над напречната греда.

Малко след началото на второто полувреме гостите имаха добра възможност, след като Модрич загуби топката пред наказателното си поле и се стигна до контраатака с трима на двама играчи. Швейцарците обаче не разиграха добре ситуацията и първо Марсело отклони пас, а след това Пепе изчисти.

Реал имаше пряк свободен удар на перфектна позиция точно пред наказателното поле. Изненадващо вместо Роналдо Серхио Рамос изпълни удара, но високо над вратата.

Темпото на игра не бе високо и сякаш двата отбора се бяха примирили с резултата. Това позволи на Карло Анчелоти да смени Серхио Рамос с Рафаел Варан. Именно французинът обаче направи ужасна грешка, като игра лошо с глава назад и практически сервира топката на волето на Гонсалес. Той стреля от упор срещу Касияс, но вратарят на Реал показа невероятния си рефлекс и изби в корнер.

Малко след това Базел имаше пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле, но Зуфи стреля в стената.

Реал отново вдигна оборотите и Хамес изведе брилянтно Бейл с тънък пас в наказателното поле, но от чиста позиция той стреля в тялото на вратаря. Малко след това Роналдо стреля с глава, но остана малко под топката и я прати над вратата.

Десет минути преди края намиращия се в дупка Карим Бензема най-накрая се отпуши с брилянтен гол. Той разигра няколко двойни подавания с Роналдо пред наказателното поле и получи възможност за удар, след което с невероятна тупалка заби топката под напречната греда и в мрежата.

 

Реал Мадрид - Базел 5:1

1:0 Сухи 14 а.г.
2:0 Бейл 30
3:0 Роналдо 32
4:0 Хамес  37
4:1 Гонсалес 38
5:1 Бензема 80

Реал Мадрид: Касияс, Начо, Пепе, Рамос (66 Варан), Марсело, Модрич (74 Ияраменди), Кроос, Хамес, Бейл, Роналдо, Бензема (82 Чичарито)

Базел: Ваклик, Самуел (64 Какитани), Шар, Сухи, Сафари, Зуфи, Фабиан Фрай (83 Делгадо), Елнени, Джака, Щрелер (73 Емболо), Гонсалес