Наставникът на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола е наясно, че ще има сериозни проблеми, ако баварците не елиминират Шахтьор Донецк утре вечер в Шампионската лига. Двата тима изиграха напрегнат първи 1/8-финален сблъсък на украинска земя, завършил без попадения.

"Аз съм треньор в един голям клуб, както бях в предишния си отбор Барселона. Наясно съм, че ако утре вечер не се класираме за четвъртфиналите, или не спечелим Шампионската лига този сезон, аз ще имам голям проблем", сподели Гуардиола на днешната пресконференция.

"Като цяло съм песимист. Както вече казах, това поддържа един треньор буден, защото се отпускаш, ако си прекалено голям оптимист."

"Познавам добре Мирча Луческу и Шахтьор Донецк. Този отбор има качествата да се бори за титлата в Бундеслигата. Играят агресивно и бързо на контраатаки. За мача утре съм оптимист, защото познавам своите играчи и им имам доверие. Ние ще победим."

"Пет или шест пъти съм се изправял срещу Шахтьор, докато водех Барселона. Всички мачове бяха равностойни и трудни, само веднъж спечелихме с разлика. Винаги беше трудно срещу този тим."

"Затова съм доволен от представянето ни в първия мач. Шахтьор е много качествен отбор с много добър треньор. Изпитвам огромен респект към тях и преди всичко към треньора им. Утре трябва да успеем да създадем повече голови възможности, в сравнение с първия мач."

"Много съм доволен от представянето и работата на Левандовски. Той прави атаката ни още по-добра. Той се нуждае от малко повече подавания към него."

"Но утре Филип Лам няма да може да подава към Левандовски, защото не е готов. Мога да разчитам на всички, с изключение на Лам, Тиаго, Мартинес и наказания Чаби. Но ако Лам е на терена, това не значи автоматично, че Левандовски ще получи повече пасове."

Испанецът беше попитан от репортер кое е по-важно: Байерн да вкара попадение, или да не получи такова: "По-важно е да вкараме. Наясно съм какво би станало, ако не се класираме напред. Но смятам, че ще успеем."

"Ние се нуждаем от емоцията в играта на Рибери, той не може без нея. Тя е част от характера му. Вече го казах преди няколко дни. Но той трябва да се контролира повече, говорих с него и той знае какво мисля."

"Ако оставим Шахтьор да играе с топката, тогава сме свършени. Гледах им мача от първенството по телевизията. Трябва да сме готови, това е като плейофите в баскетбола. Смятам, че Шахтьор ще играе като в първия мач. Дузпи? Не, не сме тренирали дузпи."

"В Шампионската лига съм по-спокоен, отколкото в Бундеслигата, защото моите играчи са наясно по-добре от мен колко важен е всеки един мач. Ние излизаме срещу най-добрите отбори и най-добрите футболисти в света. Утре трябва да победим. На Шахтьор му стига и равенство. На това ниво всичко е възможно", допълни Гуардиола.