Лионел Меси е играчът, който тича най-малко от всички футболисти на испанските отбори в Шампионската лига този сезон, отбеляза в. "Марка". Големият съперник на Меси за Златната топка Кристиано Роналдо тича двойно повече от аржентинеца в турнира - след 7 мача (6 от групите плюс един 1/8-финал) Роналдо е пробягал малко над 64 км, 47-о място сред навъртелите най-голям километраж в турнира.

Меси е далеч назад със само 31,62 км. Аржентинецът е играл само в 4 мача от надпреварата, което пак прави под 8 км средно на двубой, и е далеч от португалеца, който тича повече от 9 км всяка среща. Далеч е и от останалите членове на атомното трио на Барса. Най-подвижен от тях е Неймар с 59,66 км в 6 мача, а Луис Суарес е с 57,7 км в 6 мача. Пред бразилеца пък е само Иван Ракитич, който пък е покрил 61,3 км в 7 срещи.

Един от ключовете за успеха на Барселона през последните години е бързото движение на топката далеч от вратата. В запазена марка на "синьо-червените" се превърна доброто позициониране на отбора по терена, почти безгрешните пасове и преди всичко скоростта, с която топката преминава от играч в играч. И затова е нормално звездите на тима да не тичат толкова, колкото биха тичали, ако играеха в друг отбор.

Меси е най-яркият пример, който вкарва голове (5 гола в 4 мача, с 11 точни и 8 неточни удара) и подобрява рекорди, без прекалено много да се изморява. Имаме и мача срещу Арсенал тази седмица за пример. До двете атаки, които решиха двубоя, аржентинецът изкара целия мач на ходом или поне така изглеждаше. Статистиките, които изкарва УЕФА след всеки мач, го доказват. В настоящия сезон на Шампионската лига от играчите Меси е футболистът, който покрива най-малка дистанция след защитника Налдо от Волфсбург.

Аржентинецът не стига дори до 8 км средно в мач, но не са му и нужни повече. Меси е ходещ гений и за да разберем как функционира на терена, ще трябва да послушаме една друга легенда - Йохан Кройф. Той е създателят на този тип игра, един от бащите на тоталния футбол, а и на сегашния стил на Барса. "Всички треньори говорят за движението, за това, че трябва да се тича много. Аз казвам, че не е нужно да се тича толкова. Футболът е игра, която се играе с ума. Трябва да си на правилното място в правилния момент, не по-рано, не по-късно", обяснява холандецът.

Философията на Кройф, която по-късно бе доразвита от Рийкард и Гуардиола, а сега и от Луис Енрике, винаги се е състояла в това да притежаваш топката, да я подаваш бързо с едно докосване с бързо движение и без физическо натоварване. "Искам играчите да могат да правят решаващи движения на малко пространство, да тичат възможно най-малко, за да пестят енергия за тези решителни атаки", допълва Кройф. И титлите му показват, че не говори празни приказки. Неговите и тези на Меси, който 5 пъти е носител на Златната топка. Никой нямаше да може да ги спечели без здраво тичане, ако играта на отбора и индивидуалният стил на съотборниците не са адекватни и не му пасват. 

"Нито един отбор не тича толкова малко, колкото Барселона. Топката винаги е у тях. Те задават темпото на мача и решават в коя част на терена ще се играе. Има само една топка и който я притежава, той решава", казва още великият Йохан. Една от причините, поради които Меси е способен да играе в почти всеки мач през този сезон, е, че се е научил да слуша тялото си и да дозира идеално усилията си. Аржентинецът чете мачовете както никой друг и често сменя позициите си така, както е добре за отбора. И за това не му е нужно да тича кой знае колко. Но Меси е този, на когото винаги може да се разчита във важните моменти. Тази седмица реши осминафиналите с два гола срещу Арсенал. На световното клубно първенство донесе титлата.

Иначе в отборно отношение Реал Мадрид също тича повече от Барселона, но не с много. Футболистите на Кралския клуб са пробягали общо 749,09 км, а каталунците - 747,62 км. И двата обаче остават далеч от безспорния лидер, който е Атлетико Мадрид със 789,87 км.