Италианският хегемон Ювентус се класира на 1/4-финалите в Шампионска лига, след като в реванша победи с 1:0 Порто у дома и с общ резултат 3:0 елиминира "драконите".

Първото полувреме беше сравнително спокойно до 40-ата минута, когато Макси Перейра иззе функциите на Икер Касияс, спаси гол с ръце и заслужено беше изгонен с директен червен картон. От последвалата дузпа Пауло Дибала не сбърка, с което окончателно уби интригата в сблъсъка.

След почивката "старата госпожа" разиграваше спокойно, а Порто можеше да вкара гол след светкавична контра, при която Франсиско Соарес излезе сам срещу Джанлуиджи Буфон, но не уцели вратата. После торинци бяха пълен господар на терена, но не си даваха много зор и нов гол не падна.


Треньорът на Юве Макс Алегри направи четири промени, сравнение с победата в Португалия. Амнистираният Леонардо Бонучи започна титуляр, до него действа Меди Бенатия, докато невъзстановеният Джорджо Киелини и ветеранът Андреа Бардзали седнаха на пейката.

Голмайсторът от "Ещадио до Драгао" Дани Алвеш стартира вместо Стефан Лихтщайнер, а Клаудио Маркизио беше предпочетен пред Миралем Пянич. За "драконите" мястото на наказания Алейш Телес зае Мигел Лаюн, в средата на терена Андре Андре и Оливер Торес смениха Ектор Ерера и Рубен Невес.

Юве създаде първото опасно положение още в 3-ата минута, когато Пауло Дибала майсторски се освободи и отправи истински снаряд по диагонала, който мина на милиметри над напречната греда. Италианският колос продължи да диктува събитията на терена и нов опасен изстрел на аржентинската перла мина в опасна близост до целта.

След 10 минути игра опреният до стената след първия мач отбор на Порто показа, че няма да се предаде без бой и удар на Франсиско Соарес грам не затрудни Джанлуиджи Буфон. После гостите спечелиха фаул на удобна позиция за центриране, но защитата на "бианконерите" се справи с лекота.

В следващите минути "драконите" дадоха всичко от себе си в опит да заличат част от пасива, като най-активен беше Ясин Браими. Освен повече владеене на топката обаче португалците не можеха да пробият отличния отбранителен вал на Юве. Постепенно домакините взеха инициативата и в средата на полувремето Хуан Куадрадо центрира, Марио Манджукич надскочи Макси Перейра и засече с глава, но Икер Касияс внимаваше и улови.

След почти половин час игра Гонсало Игуаин много хубаво се освободи и центрира успоредно на голлинията, където Дибала не успя да направи решаващата добавка. Порто отговори с мощен удар от дистанция на Андре Андре, при който се получи рикошет и топката излезе в корнер. В 37-ата минута Дибала с фамозен пробив между няколко съперници спечели ъглов удар. След неговото изпълнение връхлитащият Манджукич засече, но в аут.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ElDBGS_KN84?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Така се стигна до 40-ата минута, когато крайният изход на сблъсъка беше напълно предрешен. Дани Алвеш центрира от корнер Алекс Сандро стреля с глава, но Касияс с чудесна намеса изби. Кълбото обаче попадна в Игуаин, който мигновено засече, Макси Перейра иззе функциите на вратаря и с плонж с две ръце изби пред голлинията. Главният съдия Овидиу Хацеган без да се замисля показа директен червен картон на бранителя и отсъди дузпа. Зад топката застана Дибала, който с шут в долния ляв ъгъл не сбърка – 1:0!

В началото на второто полувреме току-що появилият се на терена Вили Боли не си вкара автогол, благодарение на чудесната намеса на Касияс. Порто веднага организира светкавична контра, при която Соарес се справи с Меди Бенатия и излезе очи в очи с Буфон, но диагоналният му удар излезе в аут. След час игра пред Марко Пяца се откри добра възможност отново да се разпише срещу Порто, но шутът му в далечния ъгъл премина покрай целта.

В следващите минути Ювентус разиграва спокойно топката и в средата на втората част Игуаин шутира между двама защитници, но мерникът му изневери. 8 минути преди края Диого Жота беше великолепно изведен, но и той не успя да уцели вратата. До края не падна нов гол и Юве заслужено се класира в следващата фаза на Шампионска лига.

Ювентус – Порто 1:0

Голмайстор: 1:0 Дибала (42-д)


Ювентус: Буфон, Алвеш, Бонучи, Бенатия (60-Бардзали), Алекс Сандро, Куадрадо (46-Пяца), Кедира, Маркизио, Манджукич, Дибала (78-Ринкон), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Порто: Касияс, Лаюн, Маркано, Фелипе, Перейра, Данило, Брахими (67-Жота), Торес (69-Отавио), Андре, Силва (46-Боли), Соарес
Треньор: Нуно Еспирито Санто

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)
Жълти картони: Куадрадо (Ювентус); Лаюн, Андре (Порто)
Червен картон: М. Перейра 40’ (Порто)