Равенството 2:2 срещу Тотнъм в първа 1/8-финална среща от Шампионска лига беше приета много болезнено от италианския хегемон Ювентус.


"Бианконерите" пропиляха аванс от 2:0 и отстъпиха в много компоненти от играта срещу "шпорите". Въпреки това реваншът на "Уембли" на 7 март остава непредвидим, още повече, че рекордьорът по титли на Ботуша е доказвал, че умее да се измъква от подобни ситуации в Шампионска лига.

През сезон 1997/98 Юве прави изненадващо равенство 1:1 срещу Динамо Киев на 1/4-финалите. Покойният Андрей Гусин извежда гостите напред в 56-ата минута, а в 71-ата Филипо Индзаги изравнява. Преди реванша в Украйна, торинци са изправени до стената, тъй като преди това имат два поредни финала (победата над Аякс с дузпи и загубата с 1:3 от Борусия Дортмунд) и са смятани за един от най-добрите отбори на Стария континент.

Динамо пък е предвождан от Сергей Ребров и Андрий Шевченко, като първият изравнява за 1:1 в 53-ата минута в Киев. В големия герой на вечерта обаче се превръща Индзаги (28, 65, 73), който забива хеттрик, Алесандро Дел Пиеро (88) е точен за крайното 4:1. Впоследствие Юве елиминира Монако (6:4 общ резултат), но губи финала от Реал Мадрид с 0:1.

През сезон 2002/03 "Старата госпожа" се намира в още по-тежка ситуация. С комфортното 1:1 от Торино си тръгва Барселона. Паоло Монтеро отрива резултата в 16-ата минута, но в 78-ата Хавиер Савиоло бележи скъпоценния гол, който превръща каталунците във фаворит преди реванша на "Камп Ноу". Там бъдещият носител на Златната топка Павел Недвед (53) извежда италианския колос напред, но после Шави (66) изравнява.

В 79-ата минута Едгар Давидс е изгонен и положението за "Старата госпожа" става стряскащо. Двубоят отива в продължения, където една атака по десния фланг още е пред очите на милиони "черно-бели" тифози. Алесандро Бириндели пробива, центрира в наказателното поле и Марсело Салайета (114) праща Юве в следващата фаза. Впоследствие "бианконерите" отстраняват Реал Мадрид (4:3 общ резултат), но отново губят финала, с дузпи от Милан.

Сезон 2015/16 е единственият случай, когато Юве отпада от Шампионска лига след голово равенство в Торино в първия мач. Тогава Байерн Мюнхен смазва домакините и повежда с 2:0 чрез Томас Мюлер (43) и Ариен Робен (55). След това "черно-белите" се преобразяват и стигнат до 2:2 с попадения на Пауло Дибала (63) и Стефано Стураро (76). Ответният мач на "Алианц Арена" е сред най-запомнящите се в историята на Шампионска лига. Разкъсваният от кадрови проблеми отбор на гостите набързо повежда с 2:0 с голове на Пол Погба (6) и Хуан Куадрадо (28) и след това не се вижда как Байерн не само ще вкара, камо ли да изравни.

В средата на второто полувреме Роберт Левандовски все пак е точен, а в 90-ата минута Томас Мюлер праща сблъсъка в продължения. Този развой отчаява "Старата госпожа" и тя набързо допуска нови два гола, дело на Тиаго Алкантара и Кингсли Коман, което праща Байерн напред.

Дали Юве отново ще успее да продължи напред в Шампионска лига след голово равенство на Ботуша в първата среща, или ще отпадне за втори път, ще разберем на 7 март. Възможно е и на 8 март...

Юве в Шампионска лига след голово равенство в Торино в първия мач:

Сезон 1997/98

1/4-финал
Ювентус – Динамо Киев 1:1
Динамо Киев – Ювентус 1:4

1/2-финал
Ювентус – Монако 4:1
Монако – Ювентус 3:2

Финал
Реал Мадрид – Ювентус 1:0

Сезон 2002/03

1/4-финал
Ювентус – Барселона 1:1
Барселона – Ювентус 1:2

1/2-финал
Реал Мадрид – Ювентус 2:1
Ювентус – Реал Мадрид 3:1

Финал:
Милан – Ювентус 0:0, 3:2 след дузпи

Сезон 2015/16

1/8-финал
Ювентус – Байерн Мюнхен 2:2
Байерн Мюнхен – Ювентус 4:2 след прод.

Веселин Коларов, Gol.bg