Базел чукна с 2:1 Манчестър Сити в Англия и записа впечатляваща победа, която обаче се оказа пирова, след като на 1/4 финал в Шампионската лига се класират "гражданите".

Играчите на Пеп Гуардиола бяха спечелили първата среща с 4:0 и с общ резултат 5:2 са в следващата фаза на надпреварата. Головете за гостите вкараха Мохамед Елиунуси (17) и Михаел Ланг (71), точен за Сити бе Габриел Жесус (8).

Базел отпада, но заслужава само суперлативи за представянето си в този двубой. От своя страна домакините бяха твърде високомерни и определено подцениха швейцарците.

Гуардиола пък бе дал почивка на повечето си титуляри, но това не трябва да бъде оправдание за безличната игра на англичаните.


Срещата на "Етихад" започна скучновата, като в първоначалните минути играчите на Сити владееха топката и спокойно разиграваха в средата на терена.

Постепенно "гражданите" вдигнаха темпото и успяха да вкарат още с първото си положение. В 8-ата минута  Бернардо Силва получи една топка отдясно, след което центрира успоредно в наказателното поле на Базел, където Габриел Жесус опъна мрежата за 1:0.

Попадението падна и след доза шанс, след като топката мина между краката на двама защитници на швейцарците. След попадението обаче гостите се вдигнаха и на свой ред изпуснаха страхотен шанс чрез Серей Дие.

Базел продължи да атакува и заслужено изравни. В 17-ата минута Блас Риверос намери хитро Мохамед Елиунуси, който с шут от точката на 1:1. Последваха пропуски на Гюндоган за Сити и на Елиунуси за гостите.

В 36-ата минута Яя Туре изстреля страховита тупалка от границата на пеналта, но право в играч на Базел, който спаси сигурен гол.

В края на полувремето швейцарците можеха да направят и пълен обрат, но Блас Риверос от чиста позиция се засуети и изпусна уникална възможност.

Второто полувреме започна с приспивно темпо, като Сити правеше многоходови разигравания и не даваше почти никакви шансове на Базел.

Головите положения липсваха, а играта пе повече от скучна за гледане. Първият точен удар след почивката дойде едва в 71-ата минута, когато Михаел Ланг от малък ъгъл разстреля Браво и така изненадващо Базел поведе с 2:1.

След този гол гостите взеха изцяло инициативата и тотално надиграваха домакините, като Гуардиола така и не можеше да повярва какво се случва на терена.

До края не се стигна до ново попадение и така Ман Сити е на 1/4 финал в Шампионската лига.

Манчестър Сити - Базел 1:2

Голмайстори:

1:0 Габриел Жесус (8)
1:1 Мохамед Елиунуси (17) 
1:2 Михаел Ланг (71)

МАН СИТИ: Браво, Данило, Стоунс, Лапорт, Зинченко, Туре, Гюндоган, Фоден, Б. Силва, Сане, Жезус

БАЗЕЛ: Вацлик, Лакроа, Сухи, Фрай, Цуфи, Дие, Ланг, Риверос, Елюнуси, Буа, Оберлин