Барселона се класира по безапелационен начин на 1/4-финалите в Шампионска лига, след като на реванша размаза Челси с 3:0 и с общ резултат 4:1 елиминира лондончани.

По този начин каталунците победиха английския отбор за първи път от осем мача насам и "сините" останаха без победа в историята си на "Камп Ноу".

В големия герой за испанския колос се превърна Лео Меси, който наниза два гола във вратата на Тибо Куртоа, като и в двата случая топката мина между краката на стража. Второто попадения беше под №100 за петкратния носител на Златната топка в Шампионска лига.

С него Меси се превърна в едва втория футболист, който стига тази кота след големия си съперник за №1 на планетата Кристиано Роналдо. Между неговите голове се разписа и критикуваният Осман Дембеле след асистенция именно на аржентинския гений.

Жребият за 1/4-финалите ще се тегли в петък, като там са още настоящият първенец на Европа Реал Мадрид, миналогодишния финалист Ювентус, Манчестър Сити, Ливърпул, Севиля, Рома и Байерн Мюнхен.


Осман Дембеле изненадващо стартира мача за домакините, капитанът Андрес Иниеста, който лекуваше контузия, също се появи на терена от 1-ата минута. Антонио Конте пък предпочете Оливие Жиру за върха на атаката вместо Алваро Мората, като французинът беше подпомаган от Еден Азар и Вилиан.

Очакванията Челси да започне мача много затворено се сбъднаха и централният нападател Оливие Жиру стоеше в половината на отбора си. Още в 3-ата минута обаче дефанзивният вал на лондончани се пропука след поредица от грешки. Първо топката рикошира в Маркос Алонсо и стигна до Лео Меси. От почти нулев ъгъл петкратният носител на Златната топка стреля и Тибо Куртоа позволи кълбото да мине между краката му – 1:0!

След гола гостите веднага погледнаха по-смело в предни позиции, защото нямаха какво да губят. Те стигнаха до фаул встрани на наказателното поле, който беше изпълнен от Вилиан. Марк-Андре тер Стеген обаче внимаваше и спаси. По-късно Еден Азар намери Вилиан, той потърси Жиру с нисък пас, но в последния момент Жерард Пике се намеси и изчисти.

В 12-ата минута Вилиан се опита да изненада Тер Стеген с изстрел от пеналта, но вратарят спаси. В средата на полувремето Барса нанесе втория си удар в мача, а под светлината на прожекторите беше Меси. При смъртоносна контра аржентинският гений буквално се подигра със Сезар Аспиликуета, Луис Суарес много хитро увлече защитата на Челси, което остави нахлуващия от втора линия Осман Дембеле непокрит. Меси с пас като по учебник намери французина и той с бомбен шут прати топката точно под горната греда за 2:0!

След почти половин час игра каталунците пропуснаха тотално да убият интригата. Андрес Иниеста си поигра на котка и мишка с бранителите на Челси, изведе Суарес с фамозен пас с пета, но този път Куртоа успя да спаси удара от малък ъгъл. В 37-ата минута надеждите на гостите можеха да се върнат. Вилиан проби чудесно по левия фланг, намери Алонсо, чийто изстрел беше блокиран.

Секунди по-късно Н’Голо Канте се измъкна от защитата на Барса, озова се на чиста позиция и потърси далечния ъгъл, но мерникът му изневери. В самия край на полувремето Челси пропусна великолепен шанс да намали пасива си. Лондончани стигнаха до нарушение на много опасна позиция, зад топката застана майсторът на подобни изпълнения Алонсо, но шутът му облиза сглобката.

Малко след подновяването на играта Челси допусна нова фрапантна грешка в защита, но Суарес не успя да прекъсне головата си суша от една година в Шампионска лига, след като Куртоа изби. Малко след това Пике задържа Алонсо в наказателното поле и англичаните скочиха за дузпа, но главният съдия Дамир Скомина от Словения остана безмълвен. След малко повече от час игра Азар намери непокрития Алонсо, но Пике блокира снаряда на юношата на Реал Мадрид.

В 64-ата минута Меси тотално уби интригата. Звездата се справи с Кристенсен и стреля в средата на вратата, топката отново мина между краката на Куртоа за 3:0! До края Куртоа спаси удар на Паулиньо, а Антонио Рюдигер нацели гредата с глава.


Барселона – Челси 3:0

Голмайстори: 1:0 Меси (3), 2:0 Дембеле (21), 3:0 Меси (64)

Барселона: Тер Стеген; Сержи Роберто, Пике, Юмтити, Алба; Ракитич, Бускетс (61-Гомеш), Иниеста (56-Паулиньо); Меси; Дембеле (67-Видал), Луис Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Челси: Куртоа; Аспиликуета, Кристенсен, Рюдигер; Моузес (68-Дзапакоста), Канте, Фабрегас, Алонсо; Вилиан, Азар (82-Педро); Жиру (68-Мората)
Мениджър: Антонио Конте

Барселона, ст.: "Камп Ноу"
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Жълти картони: Роберто (Барселона); Вилиан, Жиру, Алонсо (Челси)