Интересът към електронните спортове продължава на расте, а с него се увеличава и желанието на спортните състезания да уловят тази вълна. По примера на ФИФА и някои от големите футболни първенства УЕФА ще стартира виртуален шампионат през 2019 г.

Надпреварата ще представлява онлайн вариант на Шампионската лига на видеоиграта FIFA. Турнирът ще бъде достъпен през платформата Playstation 4.

"Виждаме виртуалния шампионат като важна стъпка да се свържем с вече съществуващи и нови фенове на Шампионската лига", заяви Гай-Лорен Епщайн, който е маркетингов директор в УЕФА.

Онлайн елиминации на 2 и 3 март ще отсеят 64 състезатели, които ще продължат към квалификационен турнир през април. Осемте най-добри в него ще се класират за финалите, пише "Дневник". Регламентът предвижда драфт, в който състезателите ще попълват съставите си с футболисти от отборите, които са част от Шампионската лига през този сезон.

Финалът в шампионата ще се проведе на 31 май, ден преди спора за титлата в най-престижния клубен турнир. Победителят ще прибере 100 хиляди долара от общия награден фонд, който е на стойност 280 хиляди.

Сред най-популярните спортни състезания в света, които също стартираха виртуален шампионат, са Висшата лига, Бундеслигата, НБА и Формула 1. През лятото се проведе световно първенство по FIFA, като в надпреварата се включиха близо 20 милиона души.