Група от клубове от Западна Европа обявиха негативното си мнение и тоталното несъгласие с промените, които предвиждат превръщането на Шампионската лига в затворен турнир след 2024-а година. Предложенията на въпросните клубове ще бъдат внесени на среща та 232-та члена на Европейската клубна асоциация и тяхна работна група трябва да изработи промени в турнирите, които да удовлетворяват всички.

На среща на Европейската клубна асоциация, която се проведе вчера и днес в Малта, много клубове изразиха мнение, че турнирите и по-специално Шампионската лига се нуждаят от освежаване.

Вариантът, която е обсъждан в момента, е предложение на богатите отбори да се изгради буквално шампионат на три нива с влизащи и изпадащи, подобно на националните лиги. Най-високо ниво, в което ще участват 32 отбора, трябва да бъде нова версия на Шампионската лига. Разделянето на отборите на осем групи по 4 тима или по-скоро на 4 групи по 8 отбора, означава запазването на мястото в Шампионската лига за следващия сезон на 24 от тях.

Това означава, че ще бъде сложен край на квалификациите за Шампионската лига всяко лято, а отбори от по-малки първенства, дори и да инвестират в отборите си, няма да имат шанса да влязат при големите пари или при големия пазар.

Първи противник на тази промяна се оказва изпълнителният директор на Шалке Петер Петерс, който смята, че почти всички клубове в Европа няма да бъдат съгласни.

Подкрепа дойде и от президента на Лацио Клаудио Лотито, който заяви, че против ще бъдат почти всички италиански елитни отбори. "Трябва да сложим край на този план и да измислим нещо ново, което да стартира от кота 0", заяви Лотито.

Президентът на Сент Етиен Бернар Каясо е оптимист, че за отбори като неговия все още има шанс. "Смятам, че на тази среща поставихме една добра първа крачка към блокиране на подобни глупави реформи", добави Каясо.

Николас Холвек, който е заместник изпълнителен директор на Монако, е доста притеснен: "Срещата можеше да бъде и по-полезна, но през цялото време се усещаше тежестта на богатите отбори."

Ваня Грюел от Йънг Бойс заяви, че абсолютно за първи път всички отбори от Европейската клубна асоциация са били единни в опозицията си срещу диктата на УЕФА и това е една добра първа стъпка.