Атлетико Мадрид и Ювентус направиха зрелищно 2:2 в дербито от група D на Шампионска лига.

Всички голове на стадион "Уанда Метрополитано" паднаха след почивката. Италианският хегемон поведе с две попадения чрез Хуан Куадрадо (48) и Блес Матюиди (65), които през лятото бяха спрягани за напускане.

В 70-ата минута Стефан Савич върна надеждите на "дюшекчиите" за обрат, а в самия край Ектор Ерера донесе точката за домакините. В следващия кръг шампионът на Италия приема Байер Леверкузен на 1 октомври, докато Атлетико гостува на Локомотив Москва.


Атаката на домакините поведоха Диего Коста и най-скъпата покупка в историята на клуба Жоао Феликс. Зад тях действаха местните любимци Коке и Саул Нигес. Друго ново попълнение – Киърън Трипиър, също беше сред избраниците на Диего Симеоне.

Изненадващо Хуан Куадрадо зае мястото на контузения Дъглас Коста в състава на Юве. Федерико Бернардески и Пауло Дибала останаха резерви. Миралем Пянич, който имаше проблеми с травма, започна титуляр. В предни позиции Маурицио Сари заложи още на голямата звезда Кристиано Роналдо и Гонсало Игуаин.

Сблъсъкът започна настървено и двата отбора се опитваха да вземат превес още в самото начало. Първото опасно положение дойде след 10 минути игра. Жоао Феликс пое топката от половината на Атлетико, елиминира Матайс де Лихт и напредна. Данило и Леонардо Бонучи също не успяха да спрат младока, който стигна до пеналта. Последва удар по земя, който Войсчех Счесни изби в корнер. След него Хосе Хименес засече с глава, но над вратата.

Малко по-късно отново Феликс беше под светлината на прожекторите. Той демонстрира, че умее да играе и с глава, но отново полският страж го лиши от гол. По-късно и Ренан Лоди стреля, но не затрудни Счесни. В средата на полувремето Хименес отново се извиси над всички, но за сетен път вратарят на гостите се беше пласирал добре и улови. Първият точен удар за Юве отправи Кристиано Роналдо в 22-ата минута, но Ян Облак внимаваше.

След почти половин час игра Феликс отново се озова на опасна позиция, но не успя да нанесе силен шут. В 35-ата минута Миралем Пянич отправи истински снаряд, топката се отби в Хименес и излезе в корнер, след който испанците се справиха. 5 минути по-късно Роналдо засече с глава, но право в ръцете на Облак.

Второто полувреме започна шеметно. Леонардо Бонучи с чудесен дълъг пас изведе Гонсало Игуаин. Ел Пипита овладя и с подаване между четирима намери Хуан Куадрадо на другия фланг. И колумбиецът с отличен удар в далечния ъгъл матира Облак за 1:0! Атлетико веднага се хвърли в атака и създаде няколко суматохи пред Счесни, но без успех.

След час игра "дюшекчиите" не изравниха като по чудо след страхотна атака. Тя завърши с изстрел на Хименес от движение, който премина над напречната греда. В 65-ата минута Ювентус удвои преднината си! Алекс Сандро центрира отляво и Блес Матюиди като централен нападател се измъкна между двама защитници и с глава от вратарското поле покачи на 2:0!

Атлетико бързо се върна в мача. Центриране от фаул, хвана неподготвена защитата на Юве, Хименес с глава намери Стефан Савич, който намали на 1:2! Секунди по-късно Куадрадо бутна Лоди без топка, за което получи жълт картон. В 74-ата минута "бианконерите" можеха отново да удвоят преднината си. Игуаин беше изведен, но Облак изби мощния му шут. Топката попадна в Матюиди, който на мига я насочи към вратата, но Киърън Трипиър изби пред голлинията.

В 82-ата минута Витоло навърза няколко футболисти на торинци и стреля точно под горната греда. Счесни обаче с отлична намеса с една ръка изби. После Атлетико имаше сериозни претенции за дузпа, след като Сандро изби топката в ръката на Бонучи, но такава не беше отсъдена. Така се стигна до 90-ата минута, когато Ектор Ерера оформи крайния резултат, след като се разписа при корнер.

В продължението Роналдо развинти Атлетико и шутира в далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от гол.

Атлетико Мадрид – Ювентус 2:2

Голмайстори: 0:1 Куадрадо (48), 0:2 Матюиди (65), 1:2 Савич (70), 2:2 Ерера (90)

Атлетико: Облак, Лоди (76-Витоло), Хименес, Савич, Трипиър, Льомар (60-Кореа), Томас (76-Ерера), Саул, Коке, Феликс, Коста
Треньор: Диего Симеоне

Ювентус: Счесни, Данило, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Кедира (69-Бентанкур), Пянич (87-Рамзи), Матюиди, Куадрадо, Роналдо, Игуаин (79-Дибала)
Треньор: Маурицио Сари

Мадрид, ст.: "Уанда Метрополитано"
Съдия: Дани Макели (Холандия)
Жълти картони: Коста (Атлетико); Матюиди, Куадрадо (Ювентус)