54 европейски футболни асоциации са против предлаганите промени в Европейските клубни турнири, а Руската професионална футболна лига (РПЛ) е на същото становище и то е изпратени писмено до УЕФА, заяви президентът Сергей Прядкин на пресконференция.

През лятото британският вестник Сън написа, че водещите европейски футболни клубове предлагат нов формат в Шампионската лига, който представлява групова фаза от 96 тима. Там те са разпределени в 16 групи по 6 отбора, като първите два продължават към фазата на елиминациите, а 3-ите и 4-те отбори отиват в Лига Европа, а 5-ият и 6-ият в стартиращият от 2021-а година турнир Лига на Конференциите. Въпросните промени трябва да стартират от 2024-а година. Също така като предложение постъпва и вариантът да отпаднат квалификациите в Шампионската лига.

"54 футболни асоциации от цяла Европа са обявиха против тези реформи. Обединението на професионалните футболни лиги на континента също е против. За нас това е крайно неизгодно. Познавам добре Александър Чеферин, който за момента се справя отлично като президент на УЕФА. Той прекрасно разбира, че националните шампионати са много важни и всички го молят да съхрани настоящата система, каза още Прядкин.

Тъй като членовете на УЕФА са 55, на преден план излиза въпросът коя е страната, която единствена има различно мнение, но Прядкин не влезе в подробности.

"За радост това в момента е само проект, а за още по-голяма радост всички са против него, защото това подкопава устоите на европейския футбол. Знаете, че от време на време излиза идеята за някаква Суперлига. Но всичко това идва от големите клубове на Испания и Германия, които искат да се мерят във финансово отношение с английските, но не могат. И търсят вариаянти да ги настигнат финансово. Но няма как да се допусне още по-голямо разделение на богати и бедни, каза от своя страна маркетинговият директор на Евгений Савин.

Самата УЕФА също опитва свои предложения, с които да удовлетвори всички. През май в Нион беше представен проект отново за групова фаза в Шампионската лига с 32 отбора, но в четири групи по 8. Отново голяма част от европейските страни бяха против.