Европейската футболна централа УЕФА отложи до второ нареждане всички международни мачове - европейски национални отбори, Шампионска лига и Лига Европа.

Това стана ясно на днешната видеоконференция на футболна централа с генералните секретари на всички 55 членки на асоциации и след препоръките, направени от работните групи, създадени на 17 март.

Крайните срокове, свързани с всички европейски клубни турнири през сезон 2020/21, бяха отложени до второ нареждане. УЕФА ще оповести нови крайни срокове в скоро време.

Освен това, Изпълнителният комитет повтори своята пълна отдаденост към линцензирането на клубовете и финансовия феърплей, и постигна съгласие, че при настоящите извънредни обстоятелства, са необходими някои специфични интервенции за организирането на работата на членките-асоциации и клубове.

ИК на УЕФА подкрепи предложението да даде повече време на членките-асоциации за завършване на процеса по лицензиране на клубовете, докато не бъде изяснен процесът процесът за приемане на клубните състезания на УЕФА през следващия сезон.

В резултат на нарастващата несигурност, предизвикана от извънредната ситуация, Изпълнителният комитет реши да спре разпоредбите за лицензиране на клубовете, свързани с подготовката и оценката на бъдещата финансова информация за клубовете. Това решение важи ексклузивно за участие в европейските клубни турнири през сезон 2020/21.

Припомняме, че първоначално България трябваше да посрещне Унгария на Националния стадион „Васил Левски“ на 26 март в полуфинален плейоф за участие на Евро 2020. Победителят щеше да се изправи срещу спечелилия измежду Исландия и Румъния, а продължилият напред от потока щеше да се класира на Европейското първенство в група с Германия, Франция и Португалия.

Пандемията от коронавирус обаче обърка плановете и УЕФА наложи промяна на плейофите, включително и на срещата на „трикольорите“ с „маджарите“ – 4 юни. Евро 2020 беше отложено с година, а след днешното решение на ИК не е ясно кога националите ще посрещнат своя унгарски съперник пред родни трибуни. /БГНЕС