Анализ на данни от Националната здравна служба на Великобритания (НХС) е открил, че реваншът от осминафиналите на Шампионска лига между Ливърпул и Атлетико Мадрид  на „Анфийлд“ е довел до „41 допълнителни смъртни случая“ на COVID-19.

Възпитаниците на Юрген Клоп посрещнаха испанския си съперник на 11 март пред 52 000 зрители. 3 000 от тях бяха привърженици на гостуващия състав. Двубоят бе последният голям сблъсък, изигран в Англия преди налагането на ограничителните мерки срещу заразата, което доведе и до преустановяването на футбола в страната.

Според информация на Sunday Times, Edge Health – група, която анализира данни от НХС, вярва, че срещата на „Анфийлд“ е довела до 41 смъртни случая между 25-35 дни по-късно. Империъл Колидж Лондон и Университета Оксфорд изчислиха, че Испания е имала около 640 000 регистрирани случая на заразата по време на провеждането на мача. Във Великобритания потвърдените случаи били 100 000, пише БГНЕС.

Много бизнеси, училища, ресторанти и някои двубои вече бяха преместени при закрити врати в Испания около изиграването на срещата от ШЛ. Британското правителство пък защити решението си да позволи провеждането на големи спортни прояви, подобни на реванша на „Анфийлд“, въпреки че 10 дни по-късно бяха въведени мерките за социална дистанция.

Припомняме, че мачът Аталанта - Валенсия, отново от 1/8-финалите на Шампионска лига, беше определен като нулев, но по-късно доклад отрече тази информация.